Artistieke impressie van NASA's Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD)
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op zondag 29 juni 2014 (Belgische tijd) voor het eerst zijn Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD) getest. Dit is een nieuw schotelvormig ruimtetuig moet in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen bij missies naar de planeet Mars. 

NASA ontwikkelde de Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD) als nieuw remsysteem voor zowel onbemande alsook bemande ruimtetuigen die in de toekomst naar Mars gaan. Aangezien ruimtetuigen die de planeet Mars bestuderen steeds groter en geavanceerder worden, heeft men ook een betrouwbaar landingssysteem nodig dat ondermeer zware Marslanders en rovers veilig tot op het Marsoppervlak kan brengen. Het ruimtetuig heeft een diameter van zes meter en lijkt sterk op een 'vliegende schotel'. Tijdens deze eerste testvlucht werd de Low-Density Supersonic Decelerator vanop Hawaï met behulp van een heliumballon tot op een hoogte gebracht van ongeveer 36 kilometer. Eenmaal de heliumballon deze hoogte had bereikt, werd de 3,5 ton zware LDSD losgekoppeld waarna vier kleine raketmotoren het experimentele ruimtetuig stabiliseerden. Vervolgens werd de Star 48B raketmotor tot ontbranding gebracht zodat de LDSD tot op een hoogte werd gebracht van 55 kilometer. NASA wou de LDSD tot op deze hoogte brengen aangezien de omstandigheden daar vergelijkbaar zijn met een afdaling in de Marsatmosfeer. Zo wou men tijdens deze nagebootste Marslanding ondermeer testen of een nieuwe parachute, de 'Supersonic Disk Sail Parachute', de afdaling zou overleven. Met een snelheid van Mach 4 begon de LDSD uiteindelijk terug aan zijn afdaling in de atmosfeer van de Aarde. De gehele testvlucht verliep zoals gepland maar toen de 33 meter grote parachute, op het einde van de testvlucht, zich had moeten openvouwen, liep het plots mis. Oorspronkelijk had de grote parachute zich veertig minuten nadat de LDSD had losgemaakt van de heliumballon zich moeten openvouwen maar dit gebeurde uiteindelijk niet helemaal correct. Vermoedelijk raakten de draden van de parachute verward waardoor deze niet volledig werd opengevouwen. Wel trad er zoals gepland een opblaasbaar vertragingssysteem, dat lijkt op een zwemband, in werking zodat de LDSD snelheid minderde. Uiteindelijk kwam de LDSD iets harder dan gepland terecht in de Stille Oceaan nabij Hawaï. Ingenieurs gaan de vluchtgegevens van deze eerste testvlucht nu grondig analyseren zodat de LDSD en zijn systemen kan verbeterd worden waar nodig. NASA plant de volgende jaren nog twee testvluchten met de LDSD. Hieronder kan u de volledige testvlucht nog eens opnieuw bekijken! 

LDSD

Bron: NASA: Mars entry test a success despite chute snag

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Dit gebeurde vandaag in 1995

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Atlas IIAS raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis het Amerikaans-Europese Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) in de ruimte voor onderzoek naar de Zon. Meteen na de lancering werd SOHO in een baan met een halve lange as van ongeveer 660 000 km rond het Lagrangepunt L1 geplaatst. Vanuit deze positie brengt SOHO ondermeer zonnevlammen in beeld en werden er ook al meer dan duizend kometen met deze satelliet. Dankzij het grote wetenschappelijke succes werd deze missie dan ook al meermaals verlengd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken