vrijdag, 16 januari 2015 18:47

Beagle-2 na elf jaar teruggevonden Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
De Britse Beagle-2 op het Marsoppervlak De Britse Beagle-2 op het Marsoppervlak Foto: HIRISE / NASA / Leicester

Na elf jaar is de Britse Beagle-2 Marslander eindelijk teruggevonden. Het kleine tuigje werd aan de hand van hoge resolutiebeelden, afkomstig van NASA's Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), uiteindelijk toch nog ontdekt. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De Britse Marslander Beagle-2 werd met behulp van de Europese ruimtesonde Mars Express in december 2003 tot bij de planeet Mars gebracht. Beagle-2 had een gewicht van 33 kilogram en werd door Britse universiteiten en bedrijven gebouwd met als doel op zoek te gaan naar sporen van leven op de planeet Mars. Nadat Beagle-2 zich op 19 december 2003 had losgemaakt van Mars Express moest het kleine tuigje zes dagen later landen op het Marsoppervlak. Helaas ontving men van Beagle-2 na zijn ontkoppeling nooit meer één signaal waardoor velen er vanuit gingen dat de lander het Marsoppervlak niet had gehaald. Ondanks intensieve zoektochten aan de hand van foto's kon men Beagle-2 op Mars nergens terugvinden. Elf jaar later komt aan de zoektocht en het mysterie achter de landing van Beagle-2 nu een eind aangezien het tuigje werd teruggevonden op beelden die gemaakt werden met de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Op deze beelden is te zien dat Beagle-2 niet ernstig is beschadigd wat wil zeggen dat het tuigje niet is neergestort op het Marsoppervlak. Wellicht heeft Beagle-2 niet alle zonnepanelen kunnen openen waardoor de lander geen energie genoeg kon opwekken om contact te leggen met de Aarde. Verdere analyse van de beelden of van toekomstige beelden zal deze theorie moeten bevestigen. Op basis van de foto's afkomstig van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) blijkt dat Beagle-2 op ongeveer vijf kilometer van zijn geplande landingsplaats is neergekomen. Ondanks het feit dat men van Beagle-2 nooit meer iets heeft vernomen, is dit uiteindelijk wel het eerste Europese tuigje dat een zachte landing heeft gemaakt op het oppervlak van de planeet Mars. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Discovery gelanceerd met aan boord zes ruimtevaarders waaronder één Rus. Tijdens deze STS-91 ruimtemissie koppelt het ruimteveer Discovery zich voor de laatste keer aan het Russische ruimtestation Mir. Het koppelen van Amerikaanse Space Shuttles aan het Russische Mir ruimtestation was de voorbereiding en eerste fase op de bouw van het internationale ruimtestation ISS. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 97 (Uilnevel)

Messier 97 (Uilnevel)
Messier 97, ook gekend als de 'Uilnevel', is een relatief grote planetaire nevel in het sterrenbeeld Ursa Major (Grote Beer). Dit deep-sky object wordt vooral gewaardeerd door meer ervaren waarnemers.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

48%

Sociale netwerken