zondag, 20 juli 2014 00:00

Astronaut Hank Hartsfield overleden Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Astronaut Henry Hartsfield Astronaut Henry Hartsfield Foto: NASA

Op donderdag 17 juli 2014 is de Amerikaanse ruimtevaarder Henry Warren "Hank" Hartsfield overleden. Deze gewezen testpiloot voor de Amerikaanse luchtmacht ging tijdens zijn carrière als astronaut driemaal de ruimte in met Amerikaanse ruimteveren.

Nadat Hank Hartsfield in 1955 bij de Amerikaanse luchtmacht studeerde hij af aan de Test Pilot School op de Edwards Air Force Base waar hij later ook instructeur was. Alles samen vloog Hartsfield tijdens zijn carrière als piloot meer dan 6 150 uren met gevechtsvliegtuigen zoals de F-100, F-104, F-105, F-106 en T-38. Hartsfield werd, twee maanden na de eerste Maanlanding, in september 1969 door NASA geselecteerd als astronaut. Hiervoor maakte hij ook deel uit van het Amerikaanse militaire Manned Orbiting Laboratory (MOL) ruimteprogramma dat vroegtijdig werd stopgezet. Uiteindelijk zou Hartsfield in juni 1982 als piloot voor een eerste keer de ruimte ingaan met het ruimteveer Columbia tijdens STS-4 ruimtemissie. Tijdens deze zeven dagen durende STS-4 missie voerde Hartsfield samen met Thomas K. Mattingly tal van wetenschappelijke experimenten uit en werd de testfase van het Space Shuttle programma succesvol afgerond. Twee jaar na zijn eerste ruimtevlucht ging Hank Hartsfield opnieuw de ruimte in. Ditmaal was Hartsfield gezagvoerder van de STS-41-D ruimtemissie waarbij voor het eerst gebruik werd gemaakt van het ruimteveer Discovery. Deze missie duurde bijna zeven dagen en was zeer succesvol aangezien er drie communicatiesatellieten probleemloos werden uitgezet in de ruimte. De hoogtepunten van deze missie werden opgenomen met een IMAX-camera waarna deze beelden te zien waren in de in 1985 uitgebrachte documentaire 'The Dream is Alive'. In 1985 ging Hank Hartsfield uiteindelijk een laatste keer de ruimte in. Hartsfield was tijdens de STS-61-A ruimtemissie gezagvoerder van het ruimteveer Challenger dat toen zeven dagen in de ruimte verbleef. Tijdens deze STS-61-A ruimtevlucht werd voor het eerst het door Duitsland betaalde Spacelab D1 ruimtelabo gebruikt en bevonden er zich twee Duitse ruimtevaarders onder de bemanning. De acht ruimtevaarders aan boord van het ruimteveer Challenger voerden tijdens de STS-61-A missie meer dan 75 wetenschappelijke experimenten uit. Na zijn laatste ruimtemissie was Hartsfield tussen 1986 en 1987 Deputy Chief van NASA's Astronaut Office waarna hij Deputy Director voor NASA's Flight Crew Operations werd. Hank Hartsfield werkte in de jaren '90 ook mee aan het ontwerp en de realisatie van het internationale ruimtestation ISS. Nadat Hartsfield in 1998 NASA verliet, ging hij werken bij het Amerikaanse bedrijf Raytheon Corp waar hij tot 2005 een leidinggevende functie had. Alles samen verbleef Hank Hartsfield tijdens zijn carrière als ruimtevaarder 20 dagen en 2 uur in een baan om de Aarde. Hank Hartsfield overleed op 17 juli 2014 op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van een rugoperatie.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

De twee Amerikaanse astronauten David R. Scott en James B. Irwin maken aan boord van hun 'Falcon' Maanlander tijdens de Apollo 15 ruimtemissie een zachte landing op het Maanoppervlak in het Hadley–Apennine gebied. Voor de vierde keer in de geschiedenis bevinden zich mensen op het oppervlak van de Maan. Bij deze missie werd voor het eerst een Maanwagen meegenomen. Door dit voertuig kon een groter oppervlak worden verkend dan bij eerdere missies. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 33

Messier 33
M33 behoort samen met M31 en onze Melkweg tot de zogeheten 'Lokale Groep' . Dit is een cluster van een dertigtal sterrenstelsels waarvan ons Melkwegstelsel één van de grootste is.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken