Monoceros - Eenhoorn

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Historiek

Dit sterrenbeeld is een modern sterrenbeeld. Het deed zijn eerste intrede door de Nederlandse cartograaf Petrus Plancius in 1612 of 1613 en werd later in kaart gebracht door Jakob Bartsch als Unicornus in zijn sterrenkaart van 1624. Heinrich Wilhelm Olbers en Ludwig Ideler geven aan dat het sterrenbeeld ouder is en refereren hierin naar een astrologisch werk van 1564 dat het vernoemde.

Algemeen

Monoceros is een zwak sterrenbeeld aan de winterhemel, het wordt omgeven door Orion in het westen, Gemini in het noorden, Canis Major in het zuiden en hydra in het oosten.

Monoceros

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Canis Major
  • Canis Minor
  • Gemini
  • Hydra
  • Lepus
  • Orion
  • Puppis

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Het sterrenbeeld is bijna onzichtbaar met slechts enkele sterren van de vierde magnitude. α Mo,ocerotis heeft een visuele magnitude van 3,93, dit is een beetje helderder dan γ Monocerotis welke een visuele magnitude heeft van 3,98. Hoewel dit sterrenbeeld niet veel interessante zaken bevat is β Monocerotis een boeiend driesterrensysteem, de drie sterren vormen een driehoek, de visuele magnitudes van deze sterren zijn 4,7; 5,2 en 6,1. William Herschel ontdekte deze in 1781 en zij daarbij dat het een van de mooiste zichten was aan de hemel.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Monoceros?

M50 is een open sterrenhoop in het wintersterrenbeeld Monoceros. De cluster staat op een afstand van ongeveer 3200 lichtjaar en heeft een werkelijke diameter van 20 lichtjaar. De leeftijd van M50 wordt geschat op een kleine 80 miljoen jaar.

Verder hebben we ook de Rosettenevel, NGC 2237 tot 2239 en 2246, dit is een diffuse nevel, de kerstboomcluster kan men ook in dit sterrenbeeld terugvinden.

M50
M50

Rosettenevel
De Rosettenevel

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Poollicht.be.
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1996

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Endeavour gelanceerd (STS-77) met aan boord zes astronauten waaronder de Canadees Marc Garneau. De ruimtevlucht duurt tien dagen en staat in het teken van wetenschappelijk onderzoek met behulp van de commerciële SPACEHAB module. Foto: NASA

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

NGC 3079

NGC 3079

NGC 3079 is een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Ursa Major (Grote Beer). Het is een zogeheten 'edge-on' sterrenstelsel waardoor we, gezien vanop Aarde, van opzij kijken naar dit deep-sky…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken