Musca - Vlieg

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele lichtjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Vlieg (Musca).

Historie

De oorspronkelijke naam van Musca is Apis, wat staat voor 'bij' in het Nederlands. Het werd voor het eerst geïntroduceerd door Johann Bayer om een nog niet in kaart gebracht gebied rond de zuidpool op te vullen. In 1752 kreeg het een nieuwe naam door Nicolas Louis de Lacaille. De naam werd gedoopt naar Musca Australis of 'zuidelijke vlieg'. Dit werd later aangepast naar 'Musca' omdat het sterrenbeeld Musca Borealis geschrapt werd als sterrenbeeld.

Algemeen

Het sterrenbeeld Vlieg (Musca) is één van de kleine sterrenbeelden dat enkel zichtbaar is vanop het zuidelijk halfrond. In grootte is Musca het 77ste sterrenbeeld. Het sterrenbeeld was één van de twaalf sterrenbeelden dat door de Nederlandse zeevaarders Pieter Dirkszoon Keyser en Frederick Houtman werd aangemaakt tussen 1595 en 1597. De cartograaf Petrus Plancius nam als eerste het sterrenbeeld over op zijn sterrenglobe van 1598 als een naamloos gebied en het verscheen uiteindelijk voor het eerst in Johann Bayers Uranometria van 1603.

Musca

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Apus
  • Carina
  • Centaurus
  • Chamaeleon
  • Circinus
  • Crux

Welke andere objecten zijn er te vinden in Musca?

In het sterrenbeeld Vlieg kunnen we onder andere de zwakke bolvormige sterrenhoop NGC 4372 terugvinden. Deze bolhoop bevindt zich op 1 graad ten zuidwesten van de ster Gamma Muscae en heeft een schijnbare helderheid van magnitude 7,8. Eén graad ten noorden van de ster Delta Muscae kunnen we dan weer de bolvormige sterrenhoop NGC 4833 waarnemen. Deze heldere bolhoop heeft een schijnbare helderheid van magnitude 7,8 en heeft een straal van ongeveer 42 lichtjaar. Zowel NGC 4372 alsook NGC 4833 zijn al met middelgrote telescopen waar te nemen. Naast bolhopen kent het sterrenbeeld Vlieg ook planetaire nevel NGC 5189. Dit bijzonder hemelobject ligt 3 000 lichtjaar van de Aarde verwijderd en werd op 1 juli 1826 ontdekt door de Schotse astronoom James Dunlop. Deze planetaire nevel neemt een merkwaarde S-vorm aan en kan hierdoor gemakkelijk verward worden met een balkspiraalstelsel. NGC 5189 heeft een schijnbare helderheid van magnitude 8,2. In het sterrenbeeld Vlieg kunnen we ook de donkere 'Dark Doodad Nebula' terugvinden. Het zuidelijke deel van de bekende Kolenzaknevel bevindt zich in het noordelijke gedeelte van het sterrenbeeld Vlieg.

De indrukwekkende planetaire nevel NGC 5189 gefotografeerd door de Hubble Space Telescope - Foto: NASA/ESA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt met een Delta D raket de Intelsat I satelliet, ook wel 'Early Bird' genoemd, in de ruimte gebracht. De satelliet kwam aanvankelijk terecht in een geosynchrone baan. Na diverse manoeuvres kwam Intelsat I op 14 april 1965 in een geostationaire baan op 28° westerlengte terecht. Dit was 's werelds eerste commerciële communicatiesatelliet. Intelsat I functioneerde aanzienlijk langer dan de ontwerpers hadden gehoopt. In plaats van de geplande anderhalf jaar bleef de veertig kilogram zware satelliet (met onderbreking) bijna vier jaar in gebruik. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 109

Messier 109
M109, gelegen in het sterrenbeeld (Ursa Major Grote Beer), is een balkspiraalstelsel dat zich op ongeveer 30 miljoen lichtjaar van ons bevindt. In 1956 werd er een supernova van magnitude…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

12%

Sociale netwerken