Microscopium - Microscoop

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele lichtjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Miscoscoop (Microscopium).

Algemeen

Microscopium is een klein sterrenbeeld op het zuidelijk halfrond en werd in de 18de eeuw geïntroduceerd door Nicolas de Lacaille. Dit sterrenbeeld bevat alleen maar zwakke sterren en is vanuit België en Nederland niet zichtbaar. Het sterrenbeeld stelt de microscoop voor, waarvan de uitvinding toegeschreven wordt aan Galileo Galilei en de Nederlandse brillenmaker Zacharias Janssen. In grootte is Microscopium het 66ste sterrenbeeld.

Hydrus

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Capricornus
  • Sagittarius
  • Telescopium
  • Indus
  • Grus
  • Piscis Austrinus

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Het sterrenbeeld Microscoop bevat alleen maar zwakke sterren. De helderste ster, Gamma Microscopii, heeft een visuele helderheid van magnitude 4,6 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 229 lichtjaar van de aarde. Deze dubbelster heeft een begeleider met een helderheid van magnitude 13,7. De tweede helderste ster uit dit sterrenbeeld is Epsilon Microscopii. Deze ster heeft een visuele helderheid van magnitude 4,7 en bevindt zich op een afstand van 165 lichtjaar van ons. 

Welke andere objecten zijn er te vinden in Microscopium?

Het sterrenbeeld Microscoop bevat vrijwel geen deep-sky objecten die voor amateur sterrenkundigen interessant zijn. In dit sterrenbeeld vinden we wel het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 6925 terug dat een visuele helderheid heeft van magnitude 11,3. NGC 6925 kunnen we 3,7° ten noordwesten van de ster Alpha Microscopii terugvinden. Dit hemelobject werd op 31 juli 1834 ontdekt door de Britse astronoom John Herschel. Daarnaast kunnen we in het sterrenbeeld Microscoop ook het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 6923 terugvinden. Dit sterrenstelsel heeft een visuele helderheid van magnitude 11,9 en werd eveneens door John Herschel ontdekt. 

NGC 6925 - Foto: InTheSky.org

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1968

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van het Amerikaanse onbemande Apollo 5 ruimtetuig. Dit was de eerste onbemande testmissie uit het Apollo Maanprogramma waarbij de Apollo Lunar Module in de ruimte werd gebracht. De missie duurde 11 uur en 10 minuten en had als doel om de Maanlander en zijn raketmotor te testen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 110

Messier 110
M110 is het laatste object in de catalogus van de Franse kometenjager Charles Messier. Het is tevens een satellietstelsel van het bekende Andromedasterrenstelsel (M31), samen met M32, NGC 185 en…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken