Corona Australis - Zuiderkroon

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het sterrenbeeld Zuiderkroon (Corona Australis).

Mythologie

De Zuiderkroon situeer je ten zuiden van Sagittarius en zou een krans van laurierbladeren voorstellen. Volgens een verhaal zou deze krans tot Chiron behoren. Een andere verhaal over deze kroon komt uit odivius' metamorfosen. Juno ontdekte dat haar man jupiter de minnaar was van Semele, een sterfelijke. Ze vermomde zich als Semeles meid en stelde voor dat Semele Jupiter zou vragen in al zijn glorie zou verschijnen. Jupiter schrok van het verzoek maar kon het niet weigeren. Toen zij hem in zijn pracht zag, werd zij door vuur verteerd. Haar ongeboren kind werd gered en werd Bacchus, de god van de wijn, die zijn moeder eerde door de kroon aan de hemel te plaatsen.

Algemeen

Zuiderkroon is één van de kleinste sterrenbeelden (80ste sterrenbeeld in grootte). 

Corona Australis

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Sagittarius
  • Scorpius
  • Ara
  • Telescopium

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Alfecca Meridiana (alpha Coronae Australis) is de helderste ster in het sterrenbeeld Zuiderkroon. De ster heeft een visuele helderheid van magnitude 4,1 en bevindt zich op een afstand van 130 lichtjaar van de Aarde. Nog een belangrijke ster in het sterrenbeeld Zuiderkroon is de veranderlijke ster R Coronae Australis. Deze ster bevindt zich op een afstand van 26,8 lichtjaar van de Aarde en heeft een helderheid van magnitude 11,5. R Coronae Australis is een zogenaamde Herbig-ster. Dit zijn sterren die nog niet op de hoofdreeks zijn aangekomen. Ze behoren tot spectraalklasse A of B en ze zijn minder dan 10 miljoen jaar oud.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Corona Australis?

In het sterrenbeeld bevinden zich geen objecten uit de bekende Messierlijst. Wel bevat dit sterrenbeeld de bolvormige sterrenhoop NGC 6541 die al zichtbaar is met een goede verrekijker. Deze bolvormige sterrenhoop bevindt zich op een afstand van ongeveer 22 800 lichtjaar van de Aarde en heeft een visuele zichtbaarheid van magnitude 6,3. Dit hemelobject zou ongeveer 14 miljard jaar oud zijn en werd op 19 maart 1826 ontdekt door de Italiaanse astronoom Niccolò Cacciatore. Naast deze bolhoop kunnen we in het sterrenbeeld Zuiderkroon ook de emissienevel NGC 6729 terugvinden. Dit deep-sky object ligt 400 lichtjaar van de Aarde verwijderd en werd op 15 juni 1861 ontdekt door de Duitse astronoom Johann Friedrich Julius Schmidt. Het gebied bevat een mengeling van heldere en donkere gasnevels die we kunnen terugvinden bij de variabele sterren R CrA en TY CrA.

De bolhoop NGC 6541 - Foto: NASA/ESA

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2007

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt NASA's Phoenix Marslander in de ruimte gebracht. Op 25 mei 2008 maakt Phoenix een zachte landing op het Marsoppervlak nabij de bij de noordpoolkap van de planeet. Met behulp van verschillende wetenschappelijke instrumenten aan boord van Phoenix kan men achterhalen dat er op Mars inderdaad water voorkomt in de vorm van ijs onder een dunne laag zand en stof. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 6210

NGC 6210
De planetaire nevel NGC 6210 in het sterrenbeeld Hercules is van magnitude 9.7. De bijnaam van deze planetaire nevel is de 'Schildpadnevel'. Deze nevel lijkt echter op geen enkel vlak…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken