Boötes - Ossenhoeder

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Mythologie

Inclusief de zwakkere sterren lijkt Boötes op een groot menselijk figuur, kijkend naar Ursa Major. Wie Boötes exact voorstelt is niet echt duidelijk. Volgens een versie was het een ossenhoeder die de ossen in het sterrenbeeld Ursa Major hoedde met zijn twee honden Chara en Asterion (van het sterrenbeeld Canes venatici). De ossen werden vastgebonden aan de poolas en zo bleef Boötes een aan de hemel in constante rotatie. Boötes zou ook de uitvinder zijn van de ploeg. Hij zou Ceres, de godin van de landbouw hiermee een plezier hebben gedaan en aan Jupiter gevraagd om hem te vereeuwigen aan de hemel.

Een andere versie portretteert Boötes als de druivenkweker Icarius die op een dag de Romeinse god Bacchus had geïnviteerd om zijn wijngaarden te inspecteren. Bacchus vertelde het geheim van wijn maken aan Icarius. Icarius was zo onder de indruk dat hij zijn vrienden uitnodigde om het te kopiëren. Aangezien ze nooit wijn hadden gedronken, dronken ze allemaal veel te veel wijn en hadden ze last van een enorme kater. Zijn vriendendachten dat ze door hem waren vergiftigd. Er werd beslist dat Icarius het met zijn leven moest bekopen door deze daad en werd koelbloedig vermoord in zijn slaap. Bacchus plaatste Icarius in de sterren om hem te eren.

Een ander verhaal over het sterrenbeeld is met Arcas, de zoon van Zeus en Callisto. Arcas groeide op bij zijn grootvader Lycaon aan wie één dag Zeus er langskwam en een maaltijd at. Om te bevestigen dat de gast werkelijk de koning der goden was, doodde Lycaon zijn kleinzoon en bereidde een maaltijd voor uit het vlees van zijn kleinzoon. Zeus had het door en werd erg kwaad, hij transformeerde Lycaon in een wolf en gaf terug leven aan zijn zoon.

In tussentijd werd Callisto getransformeerd in een beer, door de vrouw van Zeus, Hera, die erg kwaad was op Zeus. Wanneer hij was opgegroeid ontmoette Arcas de beer, hij herkende niet dat het zijn moeder was, en begon op Callisto te jagen. Callisto ging schuilen in een tempel waarvan de profeten veroordeeld waren tot de dood. Om zo'n lot niet te ondergaan had Zeus beslist om hen aan de hemel te plaatsen, Arcas als Boötes en Callisto als Ursa major.

Boötes

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Canes Venatici
  • Coma Berenices
  • Corona Borealis
  • Draco
  • Hercules
  • Serpens Caput
  • Virgo
  • Ursa Major

Wat zijn de belangrijkste sterren?

τ Boötis, een zonachtige ster, heeft de massieve hete jupiter τ Boötis Ab. rond zich. Het was de vierde exoplaneet dat ontdekt werd.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Boötes?

Boötes heeft een groot aantal dubbelsterren die goed waar te nemen zijn voor amateur astronomen.
NGC 5466 is een losse bolvormige sterrenhoop die kan waargenomen worden met de meeste telescopen. Het werd ontdekt door William Herschel op 17 mei 1784.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Poollicht.be.
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: « Auriga - Voerman Caelum »

Dit gebeurde vandaag in 2005

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt met behulp van een krachtige Proton-M draagraket de 3,7 ton zware DirecTV 8 communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. DirecTV werd in 1994 opgericht en is een satelliettelevisiedienstenbedrijf dat digitale satelliettelevisie en -radio uitzendt in de Verenigde Staten en via DirecTV Latin America ook in Latijns-Amerika. Foto: Roscosmos

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

NGC 2392

NGC 2392

De planetaire nevel NGC 2392 heeft magnitude van 9.5 en is ongetwijfeld één van de bekendste NGC-objecten. Deze nevel is ook bekend onder de naam 'Eskimonevel' en is terug te…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken