Corona Borealis - Noorderkroon

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het sterrenbeeld Noorderkroon (Corona Borealis).

Mythologie

Volgens de Griekse Mythe behoorde de kroon tot Ariadne, de dochter van Minos, koning van Kreta. Ariadne wilde een huwelijksaanzoek van Dionysus niet aanvaarden omdat ze niet met een sterveling wou trouwen nadat Theseus haar verlaten had. Om te bewijzen dat hij een god was, nam Dionysus zijn kroon af en wierp die de hemel in als een hulde aan haar. Ariadne was tevreden en huwde Dionysus en zo werd Ariadne zelf onsterfelijk.

Algemeen

Corona Borealis is een sterrenbeeld aan de noordelijke sterrenhemel. In grootte is Corona Borealis het 73ste sterrenbeeld.

Corona Borealis

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Hercules
  • Boötes
  • Serpens Caput

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Dit sterrenbeeld bevat geen sterren van eerste magnitude. De helderste ster, α CrB (Alphecca, of ook gekend als Gemma) heeft een magnitude van 2,2 (lichtjes variabel) en wordt aanzien als lid van de diffuse Ursa Major bewegende groep van sterren. Het sterrenbeeld Noorderkroon bevat wel diverse interessante variabele sterren. Twee van de bekendste zijn R Coronae Borealis en T Coronae Borealis.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Corona Borealis?

In dit sterrenbeeld komen geen noemenswaardige deep-sky objecten voor. Abell 2065 is een dichtbevolkte cluster van sterrenstelsels dat zich op een afstand van 1 tot 1,5 miljoen lichtjaar van de Aarde bevindt. Deze cluster bevindt zich ongeveer 1° ten zuidwesten van de ster Bèta Coronae Borealis. In Abell 2065 bevinden zich op een oppervlakte van ongeveer 1° aan de sterrenhemel maar liefst meer dan 400 sterrenstelsels. Het helderste stelsel uit de groep heeft een visuele helderheid van magnitude 16,5. Samen met Abell 2061, Abell 2067 en Abell 2079 vormt Abell 2065 de Corona Borealis Supercluster.

De cluster van sterrenstelsels Abell 2065 - Foto: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1984

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis worden de drie Active Magnetospheric Particle Tracer Explorers (AMPTE) in de ruimte gebracht. Deze gezamenlijke onderzoeksmissie van de Bondsrepubliek Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten had als doel de studie van plasma-fenomenen in het aardmagnetisch veld. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 45

Messier 45
M45 is waarschijnlijk de meest bekende open sterrenhoop. Dit object bevindt zich in het sterrenbeeld Taurus (Stier) en is zelfs in zwaar lichtvervuilde streken zichtbaar met het blote oog. M45,…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken