Sterrenbeelden aan de sterrenhemel.
Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het sterrenbeeld Noorderkroon (Corona Borealis).

Mythologie

Volgens de Griekse Mythe behoorde de kroon tot Ariadne, de dochter van Minos, koning van Kreta. Ariadne wilde een huwelijksaanzoek van Dionysus niet aanvaarden omdat ze niet met een sterveling wou trouwen nadat Theseus haar verlaten had. Om te bewijzen dat hij een god was, nam Dionysus zijn kroon af en wierp die de hemel in als een hulde aan haar. Ariadne was tevreden en huwde Dionysus en zo werd Ariadne zelf onsterfelijk.

Algemeen

Corona Borealis is een sterrenbeeld aan de noordelijke sterrenhemel. In grootte is Corona Borealis het 73ste sterrenbeeld.

Corona Borealis

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Hercules
  • Boötes
  • Serpens Caput

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Dit sterrenbeeld bevat geen sterren van eerste magnitude. De helderste ster, α CrB (Alphecca, of ook gekend als Gemma) heeft een magnitude van 2,2 (lichtjes variabel) en wordt aanzien als lid van de diffuse Ursa Major bewegende groep van sterren. Het sterrenbeeld Noorderkroon bevat wel diverse interessante variabele sterren. Twee van de bekendste zijn R Coronae Borealis en T Coronae Borealis.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Corona Borealis?

In dit sterrenbeeld komen geen noemenswaardige deep-sky objecten voor. Abell 2065 is een dichtbevolkte cluster van sterrenstelsels dat zich op een afstand van 1 tot 1,5 miljoen lichtjaar van de Aarde bevindt. Deze cluster bevindt zich ongeveer 1° ten zuidwesten van de ster Bèta Coronae Borealis. In Abell 2065 bevinden zich op een oppervlakte van ongeveer 1° aan de sterrenhemel maar liefst meer dan 400 sterrenstelsels. Het helderste stelsel uit de groep heeft een visuele helderheid van magnitude 16,5. Samen met Abell 2061, Abell 2067 en Abell 2079 vormt Abell 2065 de Corona Borealis Supercluster.

De cluster van sterrenstelsels Abell 2065 - Foto: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

Op het Palomar-observatorium in de Amerikaanse staat Californië wordt in het bijzijn van ondermeer Edwin Powell Hubble de 200-inch Hale Telescope voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop heeft een diameter van 5,08 meter waardoor deze telescoop op dat moment tweemaal zo groot was als de Hookertelescoop van het Mount Wilson-observatorium. De revolutionaire Hale telescoop werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom George Ellery Hale die de telescoop ontwierp en de bouw ervan leidde. Tot 1976 was dit de grootste telescoop op Aarde. Vandaag de dag wordt deze telescoop nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken