Wat is een mistboog?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Een mooi voorbeeld van een mistboog Een mooi voorbeeld van een mistboog Foto: Keith C. Langill

Wanneer de zon mistbanken beschijnt, duikt weleens een verschijnsel op gelijkend aan de regenboog. Het verschijnsel wordt gekenmerkt door een vage, witachtige boog, die, net als bij de regenboog, recht tegenover de zon aan de hemel te zien is en de mistboog wordt genoemd.

Wanneer zonlicht een mistdruppel binnendringt, wordt de straal van richting veranderd. Het grote verschil is echter dat mist opgebouwd is uit veel compactere druppels dan de regendruppels waar een regenboog in ontstaat, en hierdoor is de stralengang van de druppel onderhevig aan een sterke diffractie waardoor bij het uittreden van de zonnestraal de gevormde boog geen constante straal heeft van de verwachtte 42°. Door deze diffractie kan de straal variëren van 30° tot wel 45°! Door de diffractie van de gebroken straal bij het uittreden van de regendruppel, overlappen de kleuren van het spectrum elkaar en wordt er opnieuw wit licht gevormd. Dit verklaart het witte uitzicht van de mistboog. In tegenstelling tot de regenboog, kan een 360° mistboog wel vanaf de grond gezien worden, hoewel deze erg zeldzaam zijn. Net als bij de regenboog, kan ook bij dit atmosferisch verschijnsel bijbehorende bogen ontdekt worden op een redelijke afstand van de boog zelf.

MistboogFoto: Bart Pelgrim

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.
Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

www.sky-observing.blogspot.be
Meer in deze categorie: « De schemering

Dit gebeurde vandaag in 1625

Het gebeurde toen

In het Duitse Augsburg overlijdt Johann Bayer. Hij was een advocaat met een grote passie voor sterrenkunde en publiceerde in 1603 de sterrenatlas 'Uranometria Omnium Asterismorum' die gebaseerd was op waarnemingen van Tycho Brahe. De Uranometria wordt aanzien als de eerste moderne sterrenatlas. In zijn sterrenatlas werd ook het systeem geïntroduceerd om de sterren per sterrenbeeld in aflopende helderheid met de letters van het Griekse alfabet aan te duiden. Deze manier van aanduiden die vandaag de dag bekent staat als de 'Bayer-aanduiding' is nu nog steeds de meest gebruikte voor heldere sterren.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 75

Messier 75
M75, ook gekend als NGC 6864, is een bolvormige sterrenhoop dat zich aan de rand van het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) bevindt. Met zijn afstand van 67 500 lichtjaar is deze…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

26%

Sociale netwerken