Wat is een regenboog?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(34 stemmen)
Regenboog Regenboog

De regenboog is het bekendste optisch verschijnsel, en ontstaat uitsluitend bij een laagstaande zon. Bovendien is er nog een factor vereist om de regenboog te laten verschijnen, en dat is de aanwezigheid van regenwolken recht tegenover de zon. Wanneer het zonlicht van de laagstaande zon de vallende regendruppels beschijnt, wordt de zonnestraal gebroken in de regendruppel en wordt de lichtstraal van richting verandert.

 

Deze regendruppel wordt bij het buitengaan van de regendruppel een tweede maal gebroken en doet dit onder een hoek van 138°, wat verklaart waarom de straal van een regenboog steeds 42° bedraagt. De hoek waaronder de lichtstraal weer naar buiten gaat is afhankelijk van de dichtheid van het medium waarin de zonnestraal zich voortbeweegt (in dit geval water). Zoals eerder in deze paragraaf werd vermeld, staat het middelpunt van de regenboog altijd juist tegenover de zon. Dit heeft als gevolg dat hoe lager de zon aan de hemel staat, hoe meer er van de regenboog te zien valt. Het middelpunt van de regenboog ligt dan immers hoger aan de hemel. 

Bijregenboog

Soms is er naast de primaire regenboog ook de bijregenboog of secundaire regenboog te zien. Deze is zeer vaak vager dan de primaire regenboog en bovendien is de kleurenvolgorde van deze regenboog net omgekeerd. De bijregenboog is vager dan de primaire regenboog omdat er een tweede breking van licht in de regendruppel zelf plaatsvindt, waardoor licht verloren gaat en bijgevolg de regenboog vager wordt. Zo staat bij de bijregenboog de kleur rood langs de binnenkant en de kleur violet naar de buitenkant. Doordat de bijregenboog vager is, is deze meestal alleen richting horizon te zien, en niet boven de primaire regenboog. Als de atmosferische condities perfect zijn, kan er soms ook nog een derde regenboog, de tertiaire regenboog, te zien zijn. Deze is nog vager dan de primaire en secundaire regenboog en bovendien staat de kleurenvolgorde weer zoals bij de primaire regenboog. 

Regenboog

Waarneming van de regenboog

Zoals eerder in de tekst vermeld, ontstaat een regenboog uitsluitend bij een laagstaande zon. Je zal dus nooit 's middags een regenboog zien. Het middelpunt van de zon staat dan immers onder de horizon. Maar wanneer deze zon té laag staat aan de hemel, kan het zijn dat van de regenboog alleen nog het rode deel van het spectrum tevoorschijn gezien kan worden. Ook moet men uitsluitend kijken bij wisselvallig weer, waar regen en zon elkaar snel opvolgen. 

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.
Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

www.sky-observing.blogspot.be

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis de Pioneer 6 satelliet in de ruimte voor onderzoek van de zonnewind, het magnetische gebied van de Zon en kosmische straling. Met deze gegevens gingen wetenschappers proberen de structuur en de stroom van zonnewinden beter te begrijpen. Pioneer 6 had een gewicht van 146 kilogram en een diameter van 94 centimeter. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 58

Messier 58
M58 is één van de vier balkspiraalstelsels in de bekende catalogus van de Franse kometenjager Charles Messier. Dit sterrenstelsel is ook lid van de bekene Virgocluster waarin zich tal van…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken