Neptunusmaan: Proteus

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
De Neptunusmaan Proteus De Neptunusmaan Proteus Foto: NASA

Proteus is de tweede grootste maan van Neptunus en werd in 1989 ontdekt door Stephen P. Synnot en Bradford Smith die foto’s bestudeerde die gemaakt werden door de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2. Ondanks het feit dat deze maan niet veel groter is dan die andere Neptunusmaan Nereide werd Proteus pas heel laat ontdekt aangezien dit object zeer donker is en zich heel dicht bij Neptunus bevindt. Deze maan heeft, in tegenstelling tot vele andere manen, geen mooie ronde vorm en heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 418 kilometer.

Karakteristieken

Diameter: 440 x 416 km
Rotatietijd: ?
Omlooptijd: ?
Afstand tot Neptunus: 92.800 km
Kleur: Donkergrijs
Aantal manen: /
Gemiddelde temperatuur: ?

Geschiedenis

Nadat het Amerikaanse ruimtetuig Voyager 2 in 1989 een scheervlucht had gemaakt langs de planeet Neptunus maakten Stephen P. Synnott en Bradford A. Smith op 7 juli 1989 de ontdekking bekend van dit object. Uiteindelijk kreeg het object “S/1989 N1” op 16 september 1989 de naam Proteus waarmee men verwijst naar een zoon van Poseidon en Oceanus uit de Griekse mythologie.

Proteus
Opname van Proteus gemaakt door de Voyager 2 ruimtesonde - Foto: NASA

Baan & rotatie

Deze maan draait één maal om de 26 uur en 54 minuten om Neptunus en bevindt zich gemiddeld op 92 800 kilometer afstand van deze gasreus. Proteus draait in dezelfde richting om Neptunus als Neptunus om zijn as draait.

Samenstelling & oppervlak

Het oppervlak van Proteus is bedenkt met inslagkraters en wetenschappers hebben aan de hand van observaties van deze maan geen enkele vorm van geologische activiteit ontdekt. Net als bij de Saturnusmaan Phoebe reflecteert Proteus slechts 6% van zijn ontvangen zonlicht terug waardoor dit één van de “donkerste” hemellichamen is uit ons zonnestelsel. Proteus is de grootste onregelmatige maan uit ons zonnestelsel.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 4631

NGC 4631
Het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 4631 bevindt zich in het sterrenbeeld Jachthonden (Canes Venatici) en heeft een helderheid van magnitude van 9,8. Dit stelsel, dat ook gekend is onder de naam…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken