De planeet Venus.
Foto: NASA/JPL

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat tegen 2030 twee nieuwe onbemande ruimtesondes sturen naar de planeet Venus. Dit werd op woensdag 2 juni 2021 bekend gemaakt door NASA-directeur Bill Nelson. Met deze nieuwe missies wil men de atmosfeer van Venus alsook de geologische samenstelling van deze planeet uitvoerig onderzoeken. Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet in ons zonnestelsel en is onze dichtste buurplaneet. Toch verschilt Venus enorm met de aarde en heeft deze planeet een extreem broeikaseffect waardoor Venus onleefbaar is. Het de eerste keer sinds 1989 dat NASA nog eens een ruimtesonde naar deze planeet stuurt. 

De eerste ruimtesonde die NASA naar Venus gaat sturen is DAVINCI+. Dit staat voor 'Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry and Imaging' en is een ruimtesonde die de atmosfeer van Venus moet bestuderen zodat wetenschappers kunnen achterhalen hoe deze tot stand is gekomen en hoe deze atmosfeer zo kunnen evolueren is. Om dit zo goed mogelijk te kunnen bestuderen zal de DAVINCI+ ruimtesonde in de atmosfeer van Venus duiken vanwaar men specifieke metingen zal uitvoeren. Met deze missie hopen wetenschappers eindelijk een antwoord te krijgen op de vraag hoe het komt dat Venus een op hol geslagen broeikaseffect heeft. Zo is dz atmosfeer van Venus vandaag de dag gevuld met dikke wolken zwavelzuur waardoor het oppervlak vanuit de ruimte niet zichtbaar is. Deze dikke wolkenlaag zorgt voor een extreem broeikaseffect waardoor de gemiddelde temperatuur op Venus ongeveer 460 graden Celsius bedraagt.

De tweede ruimtesonde die NASA naar Venus wil sturen is VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy). Deze missie focust zich vooral op de geologische geschiedenis van de planeet zodat wetenschappers kunnen achterhalen waarom Venus toch zo verschilt van de aarde terwijl beide planeten bij het ontstaan op elkaar leken. Zo is Venus ongeveer even groot als de aarde en heeft deze planeet, net als op aarde, ook vulkanische activiteit gekend. Om de geologische geschiedenis zo goed mogelijk te kunnen bestuderen, zal VERITAS uitgerust worden met een radar waarmee men vanuit een baan om Venus het volledige oppervlak in 3D en in kaart zal brengen. Op deze manier kan men ook bestuderen of er vandaag de dag nog vulkanische activiteit is op Venus. Daarnaast willen wetenschappers met de VERITAS missie ook de volledige geologische samenstelling van de planeet achterhalen. Beide nieuwe ruimtemissies maken deel uit van NASA's Discovery programma en moeten in 2028 (DAVINCI+) en in 2030 (VERITAS) in de ruimte worden gebracht. 

De Verenigde Staten waren in 1962 het eerste land dat de planeet Venus van nabij bestudeerde toen de Mariner 2 ruimtesonde deze planeet voorbij vloog. In 1967 vloog de Amerikaanse Mariner 5 ruimtesonde eveneens langs Venus en stuurde deze foto's terug naar de aarde. Ook de Sovjet-Unie toonde in het verleden heel wat interesse in deze planeet en slaagden er in om in 1967 voor het eerst een ruimtesonde te laten afdalen in de atmosfeer van Venus (Venera 4). Uiteindelijk was het ook de Sovjet-Unie die er in 1972 als eerste land in slaagde om een onbemande ruimtesonde (Venera 8) te laten landen op Venusoppervlak. Dit was tevens ook de eerste succesvolle landing van een ruimtetuig op een andere planeet. Door het succes van de Venera 8 missie stuurde de Sovjet-Unie in de jaren '70 en '80 nog verschillende ruimtetuigen naar Venus waarvan enkele zelfs foto's naar de aarde stuurden die gemaakt werden vanop het oppervlak van deze planeet. Uiteindelijk stuurde NASA in 1989 voor een laatste maal een ruimtesonde naar Venus (Magellan) waarmee wetenschappers het oppervlak nauwkeurig in kaart brachten. In 2005 stuurde Europa de Venus Express ruimtesonde naar deze planeet en ook Japan stuurde al een ruimtesonde naar Venus (Akatsuki). Rusland heeft eerder ook al bekend gemaakt dat het terug naar Venus wil gaan en dat het opnieuw een lander op het oppervlak van deze planeet wil brengen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1997

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom James V. Scotti ontdekt met het Spacewatch project van de University of Arizona de planetoïde 1997 XF11. Op 26 oktober 2028 zal deze planetoïde op een afstand van 930 000 kilometer van de Aarde vliegen. Dit is 2,4 maal de afstand van Aarde tot de Maan. Tijdens zijn scheervlucht langs de Aarde zal deze planetoïde een maximale helderheid bereiken van 8,2 waardoor deze zichtbaar zal zijn met een goede verrekijker.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken