Artistieke impressie van de ruimtesonde Rosetta en de kleine komeetlander Philae
Foto: ESA

Op 12 november 2014 gaat de mensheid voor de allereerste keer proberen om een onbemand ruimtetuig te laten landen op het oppervlak van een komeet. Deze landing moet het hoogtepunt worden uit de ambitieuze missie van de Europese ruimtesonde Rosetta die sinds augustus 2014 in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko cirkelt. Europa hoopt met deze missie een antwoord te vinden op de vraag: welke rol spelen kometen in de oorsprong van het leven op Aarde? Dankzij dit artikel met daarin tien video's leert u alles over de Europese kometenjager Rosetta en zijn kleile lander Philae.

Rosetta - The story so far

Rosetta: landing on a comet

Rosetta's science

The working of ... Philae

Philae's descent and science on the surface

Rosetta: studying comets

Preparing for #CometLanding

Rosetta landing site choices

How big is Rosetta compared with the comet?

Rosetta’s imaging and spectroscopy instruments

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

57%

Dit gebeurde vandaag in 1992

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida de Extreme Ultraviolet Explorer (EUVE) ruimtetelescoop in de ruimte. Dit was de eerste satelliet voor astronomisch onderzoek in extreem ultraviolet. De Extreme Ultraviolet Explorer (EUVE) had een gewicht van 3,2 ton en was tussen 1992 en 2001 operationeel. De ruimtetelescoop werd uitgerust met vier telescopen die 801 objecten detecteerde in het extreem ultraviolet. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken