De twee banen om de Aarde van de Europese ADM-Aeolus satelliet en de Starlink satelliet van SpaceX op het moment van de mogelijke botsing.
Foto: ESA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op 2 september 2019 bekend gemaakt dat het de baan van één van zijn satellieten heeft moeten aanpassen om een botsing te vermijden met een satelliet van SpaceX. Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX bracht in mei van dit jaar maar liefst 60 satellieten in de ruimte in het kader van het Starlink ruimteprogramma. Eén van deze satellieten, Starlink 44, stevende af op de Europese ADM-Aeolus aardobservatiesatelliet van ESA waardoor er plots een 'collision avoidance manoeuvre‘ moest worden uitgevoerd.

Dat de lancering van maar liefst 60 satellieten door SpaceX in mei 2019 voor heel wat ongerustheid zorgde, was al snel duidelijk maar dat een potentiële botsing er zo snel al zou aankomen had ongetwijfeld niemand verwacht. De 60 Starlink satellieten van SpaceX werden allemaal in een lage baan om de Aarde gebracht maar drie daarvan kwamen in een lagere koers dan gepland om de Aarde terecht. Deze drie satellieten zijn ook onbestuurbaar en vormen dan ook een groot risico voor andere satellieten. Eén van deze drie satellieten, Starlink 44, stevende volgens ESA af op de ADM-Aeolus aardobservatiesatelliet waardoor de baan van deze kunstmaan plots moest worden aangepast. Na het moment dat er een mogelijke botsing zou kunnen plaatsvinden, gaf de ADM-Aeolus satelliet een teken van leven zodat ESA wist dat er geen botsing had plaatsgevonden. Op Twitter liet ESA weten dat het voor de eerste maal een zogeheten 'collision avoidance manoeuvre‘ had uitgevoerd om een mogelijke botsing te vermijden. Tijdens dit speciaal manoeuvre werd de baan van ADM-Aeolus met 350 meter verhoogd. Ondanks het feit dat het ditmaal allemaal goed afliep, toont dit nog maar eens dat het enorm druk begint te worden rond onze planeet. Zo bevinden er zich vandaag de dag duizenden satellieten rond de Aarde waarvan een groot deel niet meer controleerbaar zijn. De kans op een botsing stijgt dan ook fors. Een botsing in de ruimte tussen twee satellieten zou een bijzonder groot probleem voor de ruimtevaart kunnen zijn. Zo zou dit een hoop ruimtepuin opleveren die op hun beurt nieuwe risico's vormen voor andere satellieten. Als we weten dat SpaceX en andere commerciële bedrijven nog vele duizenden satellieten in de ruimte willen brengen, baart dit bij heel wat mensen en organisaties zorgen. Met de vele honderden Starlink satellieten van SpaceX wil het Amerikaanse bedrijf in de toekomst wereldwijd breedbandinternet aanbieden. Daarom pleiten ESA en andere ruimtevaartorganisaties om satellieten in de toekomst te voorzien van kunstmatige intelligentie waardoor uitwijkmanoeuvres makkelijker en automatisch kunnen worden uitgevoerd zodat dat de mens niet meer op het laatste nippertje moet ingrijpen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1933

Het gebeurde toen

Oprichting van de non-profitorganisatie British Interplanetary Society (BIS). Dit is de oudste organisatie ter wereld met als exclusief doel het steunen en promoten van ruimteonderzoek en ruimtevaart. De British Interplanetary Society heeft haar hoofdkantoor in Londen en werd opgericht door Philip E. Cleator. Foto: BIS

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken