woensdag, 04 september 2019 19:27

Botsing tussen satellieten van ESA en SpaceX nipt vermeden Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
De twee banen om de Aarde van de Europese ADM-Aeolus satelliet en de Starlink satelliet van SpaceX op het moment van de mogelijke botsing. De twee banen om de Aarde van de Europese ADM-Aeolus satelliet en de Starlink satelliet van SpaceX op het moment van de mogelijke botsing. Foto: ESA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op 2 september 2019 bekend gemaakt dat het de baan van één van zijn satellieten heeft moeten aanpassen om een botsing te vermijden met een satelliet van SpaceX. Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX bracht in mei van dit jaar maar liefst 60 satellieten in de ruimte in het kader van het Starlink ruimteprogramma. Eén van deze satellieten, Starlink 44, stevende af op de Europese ADM-Aeolus aardobservatiesatelliet van ESA waardoor er plots een 'collision avoidance manoeuvre‘ moest worden uitgevoerd.

Dat de lancering van maar liefst 60 satellieten door SpaceX in mei 2019 voor heel wat ongerustheid zorgde, was al snel duidelijk maar dat een potentiële botsing er zo snel al zou aankomen had ongetwijfeld niemand verwacht. De 60 Starlink satellieten van SpaceX werden allemaal in een lage baan om de Aarde gebracht maar drie daarvan kwamen in een lagere koers dan gepland om de Aarde terecht. Deze drie satellieten zijn ook onbestuurbaar en vormen dan ook een groot risico voor andere satellieten. Eén van deze drie satellieten, Starlink 44, stevende volgens ESA af op de ADM-Aeolus aardobservatiesatelliet waardoor de baan van deze kunstmaan plots moest worden aangepast. Na het moment dat er een mogelijke botsing zou kunnen plaatsvinden, gaf de ADM-Aeolus satelliet een teken van leven zodat ESA wist dat er geen botsing had plaatsgevonden. Op Twitter liet ESA weten dat het voor de eerste maal een zogeheten 'collision avoidance manoeuvre‘ had uitgevoerd om een mogelijke botsing te vermijden. Tijdens dit speciaal manoeuvre werd de baan van ADM-Aeolus met 350 meter verhoogd. Ondanks het feit dat het ditmaal allemaal goed afliep, toont dit nog maar eens dat het enorm druk begint te worden rond onze planeet. Zo bevinden er zich vandaag de dag duizenden satellieten rond de Aarde waarvan een groot deel niet meer controleerbaar zijn. De kans op een botsing stijgt dan ook fors. Een botsing in de ruimte tussen twee satellieten zou een bijzonder groot probleem voor de ruimtevaart kunnen zijn. Zo zou dit een hoop ruimtepuin opleveren die op hun beurt nieuwe risico's vormen voor andere satellieten. Als we weten dat SpaceX en andere commerciële bedrijven nog vele duizenden satellieten in de ruimte willen brengen, baart dit bij heel wat mensen en organisaties zorgen. Met de vele honderden Starlink satellieten van SpaceX wil het Amerikaanse bedrijf in de toekomst wereldwijd breedbandinternet aanbieden. Daarom pleiten ESA en andere ruimtevaartorganisaties om satellieten in de toekomst te voorzien van kunstmatige intelligentie waardoor uitwijkmanoeuvres makkelijker en automatisch kunnen worden uitgevoerd zodat dat de mens niet meer op het laatste nippertje moet ingrijpen. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1906

Het gebeurde toen

Overlijden van de Amerikaanse natuurkundige en astronoom Samuel Pierpont Langley. Hij was de uitvinder van de bolometer en zijn infrarood-waarnemingen van de Maan werden door Svante Arrhenius gebruikt om het effect van kooldioxide op de temperatuur van de Aarde te berekenen. Na zijn studies aan de English High School of Boston werd hij in 1867 de eerste directeur van het Allegheny Observatory in Pittsburgh, Pennsylvania. In 1887 werd hij de derde directeur van het Smithsonian Institution waarna Langley ook het Smithsonian Astrophysical Observatory oprichtte.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 76

Messier 76
M76 is een planetaire nevel in het sterrenbeeld Perseus. Dit object is ook bekend onder de naam 'Kleine Halternevel' ('Little Dumbbell Nebulae' in het Engels) of 'Kleine Zandlopernevel' omdat dit…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

21%

Sociale netwerken