donderdag, 28 maart 2019 19:15

India vernietigt satelliet in de ruimte Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Lancering van een Indiase raket. Lancering van een Indiase raket. Foto: Livefist/Twitter

De Indiase premier Narendra Modi heeft op 27 maart 2019 bekend gemaakt dat het land met succes een anti-satellietwapen heeft uitgetest. Het wapen, een raket, vernietigde vanop de Dr. A P J Abdul Kalam Island lanceerbasis een satelliet die zich in een baan om de Aarde bevond, op een hoogte van 300 kilometer. Dit is de eerste keer dat India een anti-satellietwapen test. Volgens de premier is deze test een belangrijke doorbraak in het Indiase ruimteprogramma.

Een anti-satellietwapen (ASAT) is een wapen dat speciaal ontwikkeld werd om satellieten of andere ruimtetuigen onschadelijk te maken of te vernietigen. Het wapen kan een raket zijn die gelanceerd wordt vanop een legerbasis, schip of vanaf een vliegtuig waarna deze de ruimte invliegt om zijn doel te vernietigen. De oorsprong van dergelijke wapens dateren uit de Koude Oorlog en tot op heden beschikten enkel de Verenigde Staten, Rusland en China over dergelijke wapens. Ondanks het strategisch belang van dergelijke wapens zijn deze ook heel omstreden aangezien het vernietigen van satellieten in de ruimte voor heel wat ruimteafval zorgt. Zo vernietigde China in 2007 een satelliet in de ruimte waarna maar liefst 150 000 stukjes puin in een baan om de Aarde terecht kwamen. Ook de Verenigde Staten voerden in 2008 een dergelijke test uit waarbij een militaire satelliet succesvol werd vernietigd. Ruimteafval is een steeds groter wordende problematiek aangezien het afval er steeds sneller bij komt dan dat het verdwijnt. Volgens India zou de test van het anti-satellietwapen, die de naam 'Mission Shakti' kreeg, niet veel puin veroorzaakt hebben aangezien deze missie werd uitgevoerd in de laagste regionen van de atmosfeer. Hierdoor zullen de vrijgekomen brokstukken binnen enkele weken al terug op de Aarde vallen. Hoeveel puin er in de ruimte nu echt vrijkwam door deze Indiase test is nog niet bekend. Officieel werd ook niet bekend gemaakt om welke satelliet het gaat maar volgens Indiase media zou het gaan om ofwel de Microsat-R of Microsat-TD satellieten. De reden waarom India een dergelijke test uitvoert, is vooral van strategisch militair belang. Zo wil India tonen aan de wereld dat het in staat is om een satelliet of een ander ruimtetuig te vernietigen wanneer deze een bedreiging zou vormen voor de Aziatische grootmacht. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

Israël brengt zijn eerste satelliet op eigen kracht in de ruimte en wordt hierdoor de achtste natie dat vrachten in de ruimte kan brengen. De Ofeq 1 satelliet is een spionagesatelliet en wordt met behulp van een Shavit raket tot in een lage baan om de Aarde gebracht.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 6210

NGC 6210
De planetaire nevel NGC 6210 in het sterrenbeeld Hercules is van magnitude 9.7. De bijnaam van deze planetaire nevel is de 'Schildpadnevel'. Deze nevel lijkt echter op geen enkel vlak…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken