Lancering van de Thaise Thaicom 6 communicatiesatelliet
Foto: SpaceX

Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft voor de tweede maal een commerciële communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. De Falcon 9 draagraket vertrok om 23u06 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida en zette de Thaicom 6 satelliet iets meer dan een half uur later uit in een tijdelijke baan om de Aarde. 

Voor het succesvolle Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat in maart 2002 werd opgericht door miljardair Elon Musk, was dit de tweede maal dat het bedrijf een geostationaire communicatiesatelliet in de ruimte bracht. op 3 december 2013 bracht SpaceX voor de eerste maal een geostationaire communicatiesatelliet (SES 8) in de ruimte in opdracht van een buitenlandse satellietoperator. De lancering van de Thaicom 6 satelliet werd uitgevoerd met een krachtige Falcon 9 v1.1 raket. Dit is de tweede versie van de Falcon 9 draagraket die tussen 2005 en 2010 werd ontwikkeld door SpaceX. In september 2013 werd de Falcon 9 v1.1 voor het eerst gelanceerd vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië. Deze opgewaardeerde Falcon 9 heeft 60% meer stuwkracht en gewicht dan zijn voorganger en bestaat uit twee trappen die als brandstof vloeibare zuurstof en kerosine gebruiken. De onderste rakettrap is uitgerust met negen Merlin 1D raketmotoren en de tweede rakettrap beschikt over 1 Merlin 1D motor. De Falcon 9 v1.1 heeft een totale lengte van 68 meter en weegt bij de lancering maar liefst 505 ton. Het vrachtruim van deze draagraket heeft een diameter van 5,2 meter en is 13 meter lang. Hierdoor kan deze raket grote satellieten of ruimtetuigen in de ruimte brengen. Deze draagraket kan vrachten tot 13,1 ton tot in een lage baan om de Aarde brengen. Daarnaast werd deze raket ook ontwikkeld om communicatiesatellieten tot 4,8 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO) te brengen. Vanaf 2014 zal SpaceX de Falcon 9 v1.1 ook gebruiken voor het lanceren van de onbemande Dragon ruimtetuigen voor de bevoorrading van het internationale ruimtestation ISS.

Thaicom 6Ingenieurs leggen de laatste hand aan de Thaicom 6 communicatiesatelliet - Foto: Orbital Sciences Corporation

Tijdens deze lancering werd de Thaicom 6 communicatiesatelliet probleemloos in de ruimte gebracht. De satelliet werd uitgezet in een tijdelijke elliptische baan om de Aarde en zal zich de volgende dagen op eigen kracht tot in een geostationaire baan begeven. Deze drie ton zware kunstmaan werd gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corporation (OSC) op een GEOStar-2.3 satellietplatform. De satelliet werd uitgerust met achttien C-band en acht Ku-band transponders en zal in opdracht van de Thaise operator Thaicom Public Company Limited diensten leveren op vlak van satelliettelevisie over een regio van Zuidoost-Azië, Zuid-Asia en de meest zuidelijk gelegen landen van Afrika. Het prijskaartje van deze satelliet bedraagt 160 miljoen dollar. Nu SpaceX op korte tijd al twee commerciële communicatiesatellieten succesvol in de ruimte heeft gebracht, wordt dit Amerikaanse private bedrijf een steeds grotere concurrent voor lanceerbedrijven als Arianespace en International Launch Services (ILS). De afgelopen jaren sloot SpaceX tal van lanceercontracten af met verschillende satellietoperatoren waardoor de agenda van het private ruimtevaartbedrijf de volgende jaren goed gevuld is. Zo wil SpaceX in 2014 en 2015 de Asiasat 6, Satmex 7, Amos 6 en ABS 3A communicatiesatellieten in de ruimte brengen.

Onderaan dit artikel kan u de beelden bekijken van deze lancering!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zweden, Spanje en Zwitserland ondertekenen in Parijs een conventie waardoor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA wordt opgericht. Ierland ondertekend enkele maanden later eveneens deze conventie. Op 30 oktober 1980 gaat de ESA Conventie van kracht.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken