Lancering van een Russische Proton raket
Foto: Roscosmos

De Russische ruimtevaartindustrie wordt geconfronteerd met een nieuwe tegenslag. Een krachtige Proton draagraket slaagde er op zaterdag 8 december 2012 niet in om een Russische communicatiesatelliet uit te zetten in de juiste baan om de Aarde.

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis werd op 8 december 2012 om 14u13 de 383ste Proton-M raket gelanceerd met in zijn vrachtruim de Russische Yamal 402 communicatiesatelliet. Normaal had de missie 9 uur en 15 minuten moeten duren en zou de 4,4 ton zware kunstmaan uitgezet worden in een elliptische baan om de Aarde. Tijdens de vierde ontbranding van de Breeze-M rakettrap liep het echter mis doordat de raketmotor van de Breeze-M enkele minuten vroeger dan voorzien uitviel. Hierdoor strandde de communicatiesatelliet in de verkeerde baan om de Aarde. Het commerciële lanceerbedrijf International Launch Services (ILS) heeft al laten weten dat het bedrijf alsook een Russische staatscommissie een onderzoek zullen voeren naar wat er verkeerd liep. Rusland en raketbouwer Khrunichev zitten enorm verveeld met deze nieuwe tegenslag aangezien er vier maanden geleden ook al een probleem was met een Breeze-M rakettrap tijdens de lancering van een Proton-M raket. Hierbij gingen de Indonesische en Russische Telkom 3 en Ekspress-MD2 communicatiesatellieten verloren. In augustus 2011 verloor Rusland ook al de Ekspress-AM4 communicatiesatelliet doordat de kunstmaan eveneens in de verkeerde baan om de Aarde terechtkwam.

De Yamal 402 communicatiesatelliet werd gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space op een Spacebus 4000C3 platform. Deze kunstmaan werd uitgerust met 46 Ku-band transponders die de Russische satellietoperator Gazprom Space Systems zal gebruiken voor tal van communicatiediensten in Rusland, het Midden-Oosten en Afrika. Of de Yamal 402 satelliet genoeg brandstof aan boord heeft om zich op eigen kracht tot in de juiste baan te brengen, is echter nog niet geweten. Indien de satelliet dit wel kan, zal dit ongetwijfeld een invloed hebben op de voorziene levensduur van de kunstmaan. Door deze mislukte lancering komt nu ook de lancering van de Mexicaanse Satmex 8 communicatiesatelliet ter discussie. Deze satelliet zou normaal op 28 december 2012 door een Proton raket in de ruimte moeten gebracht worden en moet de verouderde Satmex 5 vervangen die vanaf mei 2013 zonder branstof zit. Indien de Satmex 5 communicatiesatelliet niet op tijd kan worden vervangen, komt de Mexicaanse satellietoperator in grote problemen.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

24%

Dit gebeurde vandaag in 1684

Het gebeurde toen

De Italiaans-Franse astronoom Giovanni Domenico Cassini ontdekt de Saturnusmanen Dione en Tethys. Dione heeft een gemiddelde diameter van 1 120 kilometer en volgens recente resultaten van de Cassini ruimtesonde bevindt zich mogelijk vloeibaar water onder de ijskorst. De maan Tethys heeft dan weer een diameter van 1 060 diameter en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater genaamd Odysseus die een diameter van 400 kilometer heeft. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken