Lancering van de twee Russische Ekspress communicatiesatellieten
Foto: Roscosmos

Rusland heeft in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 maart 2014 vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan met succes twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. De negentien verdiepingen hoge Proton-M draagraket vertrok om 00u08 Belgische tijd en zette de twee satellieten meer dan negen uur later uit in een geostationaire overdrachtbaan om de Aarde. 

Tijdens deze lancering werden twee Russische Ekspress communicatiesatellieten in de ruimte gebracht door middel van een meer dan 710 ton zware Proton-M draagraket. Elke Proton-M raket bestaat uit drie rakettrappen met daarbovenop een Breeze-M baaninjector die verschillende malen tot ontbranding kan worden gebracht. Beide satellieten werden in opdracht van de Russische operator Russian Satellite Communications Corporation gebouwd door het Russische ruimtevaartbedrijf ISS Reshetnev op een Express-1000 platform. Het Europese bedrijf Thales Alenia Space leverde voor deze satellieten de cruciale communicatieapparatuur. De twee satellieten bevonden zich bovenop elkaar in het vrachtruim van de Proton-M draagraket en werden door middel van de Breeze-M rakettrap tot in de juiste baan om de Aarde gebracht. De volgende vijftien jaar moet de Ekspress AT1 satelliet televisie- en datatoepassingen leveren voor Oost-Europa en Rusland. Deze satelliet heeft een gewicht van 1,8 ton en werd uitgerust met 32 Ku-band transponders. De Franse satellietoperator Eutelsat huurt 16 van de 32 ku-band transponders om televisiediensten aan te bieden in Siberië. De tweede en iets kleinere satelliet, Ekspress AT2, zal gebruikt worden voor commerciële communicatiediensten in Oost-Europa. Deze satelliet heeft een gewicht van 1,2 ton en werd uitgerust met 16 Ku-band transponders. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Ranger 4 slaagt er niet in om een zachte Maanlanding uit te voeren en slaat met een snelheid van 9 600 kilometer per uur te pletter op de achterkant van de Maan. Een fout in de computer aan boord van de ruimtesonde zorgde er voor dat de zonnepanelen en navigatiesystemen niet functioneerden waardoor het ruimtetuig te pletter sloeg en geen wetenschappelijke data doorstuurde. Ranger 4 werd op 23 april 1962 gelanceerd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis met als doel diverse gegevens over de Maan te verzamelen en tegelijk ervaring op te doen op vlak van apparatuur voor maan- en interplanetaire ruimtetuigen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken