donderdag, 15 november 2012 00:15

Rusland brengt militaire communicatiesatelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Een Sojoez draagraket op de Plesetsk lanceerbasis Een Sojoez draagraket op de Plesetsk lanceerbasis

Rusland heeft op woensdag 14 november 2012 met succes een militaire communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. De Meridian 6 kunstmaan vertrok om 13u42 Belgische tijd aan boord van een Sojoez 2 draagraket vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland en werd 2 uur en 20 minuten later uitgezet de juiste baan om de Aarde.

Deze lancering werd uitgevoerd met een opgewaardeerde Russische Sojoez draagraket. De Sojoez 2-1a Fregat heeft een gewicht bij het lanceren van 305 ton en kan dankzij de 'Fraget' rakettrap vrachten in een hogere baan om de Aarde brengen. De Fregat rakettrap werd tijdens deze lancering driemaal tot ontbranding gebracht waardoor de Meridian 6 satelliet succesvol in een elliptische baan om de Aarde werd gebracht. Meridian communicatiesatellieten bevinden zich in specifieke banen om de Aarde en moeten ondermeer communicatiediensten leveren in de poolgebieden. Deze kunstmanen worden gebouwd door het Russische ruimtevaartbedrijf ISS Reshetnev en hebben als belangrijkste taak Russische militaire grondtroepen, schepen, vliegtuigen en commandocentra met elkaar te verbinden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Meridian kunstmanen de verouderde Molniya satellieten gaan vervangen. Toch heeft het project om de Molniya-satellieten te vervangen nog niet veel geluk gekend aangezien twee lanceringen van Meridian kunstmanen slecht afliepen. Dit was de eerste lancering van een Russische Meridian kunstmaan sinds de mislukte lancering van een identieke satelliet in december 2011.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van de eerste module (Zarya) voor het internationale ruimtestation ISS. Deze 19,3 ton zware module heeft een lengte van 12,5 meter en werd met Amerikaans geld gebouwd door het Russische Khrunichev State Research and Production Space Center. Zarya beschikt over drie toegangsluiken en twee zonnepanelen die drie kilowatt aan energie leveren. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 6818

NGC 6818
De planetaire nevel NGC 6818 in het sterrenbeeld Sagittarius (Boogschutter) heeft magnitude 9.3 en is ook bekend onder de naam 'The Little Gem'. Het uiterlijk van dit deep-sky object is…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken