Foto: Reuters

De eerste lancering van een Kairos raket van Space One is op woensdag 13 maart 2024 mislukt. Dit is een grote tegenslag voor het bedrijf dat als eerste privéonderneming in Japan een satelliet in een baan om de aarde wil brengen en een aandeel wil verwerven in de snelgroeiende ruimtevaartindustrie. In een live-uitzending was te zien hoe de raket wegschoot te midden van enorme wolken witte rook. Maar ongeveer vijf seconden later explodeerde de raket en werden er vurige brokstukken in het omringende berglandschap gestuurd.

Op beelden was te zien dat er brand uitbrak in de berg en pogingen om het te blussen. De explosie leek plaats te vinden rond het midden van de romp. Space One zei dat de vlucht opzettelijk werd afgebroken. "Er werd een procedure uitgevoerd om de vlucht halverwege de vlucht te beëindigen. We onderzoeken de situatie," zei Space One in een verklaring kort na het falen. De 18 meter lange, 23 ton zware Kairos raket vervoerde een kleine 100 kilogram wegende intelligentiesatelliet die in een baan van ongeveer 500 km boven het aardoppervlak zou worden gebracht.

De lanceerbasis is ontwikkeld en wordt geëxploiteerd door het Japanse bedrijf Space One. Space One is opgericht in 2018. Het doel van het bedrijf is om een goedkope, snel reagerende commerciële lanceerdienst te worden met 20 jaarlijkse lanceringen. Het wil 's werelds meest frequente lanceerdienst aanbieden met de kortste doorlooptijden tussen bestelling en lancering. De satelliet aan boord van de raket is bedoeld om de Japanse regering in staat te stellen kleine satellieten snel te lanceren en te gebruiken in het geval van problemen met bestaande spionagesatellieten.

Space One liet weten dat de drietrapsraket in staat is om een lading van 150 kg in een zon-synchrone baan of een lading van 250 kg in een lage baan om de aarde te brengen. Naast de drie vaste brandstoftrappen heeft de raket een extra trap met vloeibare brandstof om de lading nauwkeuriger in zijn baan te brengen. Space One bouwt voort op de capaciteiten van zijn twee grootste aandeelhouders: Canon Electronics, een fabrikant van elektronische componenten, en IHI, een fabrikant van raketmotoren. Canon Electronics hielp de productiekosten te verlagen en de massaproductiemogelijkheden van het bedrijf te ontwikkelen, terwijl IHI werkte aan de ontwikkeling van de raket en de integratie van verschillende componenten.

IHI heeft raketten met vaste brandstof gebouwd voor het Japan Aerospace Exploration Agency, waaronder de kleine Epsilon-raket en boosters voor de belangrijkste draagraketten van Japan, de H3 en H2A. De VS domineert de markt voor lanceerdiensten, met de Falcon 9 van SpaceX voor grote ladingen en de Electron van Rocket Lab voor kleine ladingen. Maar dat heeft Space One er niet van weerhouden om een eigen raket te ontwikkelen. Het bedrijf gelooft dat de groei van commerciële ruimtevaartactiviteiten vraag zal creëren naar zijn lanceerdiensten. Terwijl de meeste grote raketten vloeibare brandstof gebruiken, hebben Chinese staatsbedrijven en commerciële bedrijven raketten met vaste brandstof gebruikt voor lanceringen vanaf de grond en een zeeplatform. Chinese raketten op vaste brandstof zijn onder andere de Gravity-1 van Orientspace, de Hyperbola-1 van iSpace en de Lijian-1 van CAS Space. De lanceerbasis in Kushimoto, gelegen op het puntje van een bergachtig schiereiland, is gebouwd door de privésector en ontworpen voor commerciële exploitanten.

Katsumasa Tashima, burgemeester van Kushimoto, toonde zich teleurgesteld over de mislukking en zei dat hij niet kon geloven wat hij zag. "Het raketprogramma is onderdeel van een poging om onze stad te ontwikkelen. We zullen het project blijven steunen zodat de raket zo snel mogelijk de lucht bereikt." De twee belangrijkste lanceerplaatsen van Japan, het Tanegashima Space Center en het Uchinoura Space Center, beide gelegen in het zuiden van Japan, zijn de thuisbasis van de twee belangrijkste lanceervoertuigen van JAXA, de H3 en de Epsilon. Deze locaties hebben echter niet de capaciteit om commerciële lanceringen af te handelen. Het aantal lanceringen van de H3 en de Epsilon zal naar verwachting aanzienlijk toenemen volgens de plannen van de overheid.

Bron: NikkeiAsia

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Delta 3914 raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse GOES 5 weersatelliet. Deze satelliet maakt net als zijn voorgangers deel uit van het Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) netwerk dat bestaat uit verschillende weersatellieten die zich in een geosynchrone baan om de Aarde bevinden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken