Lancering van een Epsilon raket.
Foto: KYODO / The Japan Times

De Japanse Epsilon raket, ook gekend als 'Epsilon Launch Vehicle', is een gemoderniseerde versie van de M-V raket en wordt gebruikt voor het lanceren van kleinere satellieten bestemd voor wetenschappelijk onderzoek of het testen van nieuwe technologieën. Deze raket bestaat uit drie of vier rakettrappen die allemaal gebruik maken van een vaste brandstof. In september 2013 werd de Epsilon raket voor het eerst gelanceerd en al deze lanceringen vinden plaats vanop het aan de kust gelegen Uchinoura Space Center in de prefectuur Kagoshima. De Epsilon raket is veel goedkoper dan zijn voorganger (de M-V raket) en kan in een veel kortere periode worden klaargemaakt voor zijn lancering. Leer alles over deze kleine Japanse raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Epsilon raket

Fabrikant: IHI Corporation / JAXA
Lengte: 24,4 m - 26 m
Diameter: 2,5 m
Gewicht: 91 ton - 95,4 ton
Aantal trappen: 3 - 4
Raketmotoren onderste rakettrap: 1 x SRB-A3
Raketmotoren tweede rakettrap: 1 x M.35
Raketmotoren derde rakettrap: 1 x KM-V2b
Raketmotoren vierde rakettrap: 1 x CLPS (optioneel)
Stuwkracht onderste rakettrap: 2 271 kN
Stuwkracht tweede rakettrap: 445 kN
Stuwkracht derde rakettrap: 99 kN
Laadvermogen (LEO): 1,5 ton
Laadvermogen (SSO): 590 kg
Eerste lancering: 14 september 2013
Kostprijs: 38 miljoen dollar
Lanceerbasis: Uchinoura Space Center (Japan)
Bestemd voor bemande missies: Neen

Epsilon
De Epsilon raket op het lanceerplatform van het Uchinoura Space Center - Foto: JAXA

Epsilon
Tweede lancering van een Epsilon raket - Foto: JAXA

Epsilon
Lancering van een Epsilon raket - Foto: JAXA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1990

Het gebeurde toen

Met behulp van het Amerikaanse ruimteveer Discovery wordt tijdens de STS-31 ruimtevlucht de elf ton zware Hubble Space Telescope in de ruimte gebracht. Tot op heden is dit nog steeds één van de meest succesvolle ruimtetelescopen ooit. Ondanks de geslaagde ruimtevlucht was de euforie echter van korte duur aangezien een vormfout in de 2,4 meter grote telescoopspiegel ervoor zorgde dat de beelden niet haarscherp waren. Uiteindelijk duurde het tot eind 1993 eer dit probleem kon worden opgelost. Zo werd de ruimtetelescoop tijdens een speciale Space Shuttle-missie voorzien van een soort 'contactlens' waardoor de telescoop vanaf dan extreem scherpe beelden leverde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken