Lancering van de negende GSLV raket
Foto: ISRO

India heeft op donderdag 27 augustus 2015 met succes een Indiase communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. De 49 meter lange Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) draagraket vertrok om 13u22 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Center en zette de 2,1 ton zware GSAT 6 satelliet zeventien minuten later probleemloos uit in een tijdelijke baan om de Aarde. 

Dit was de negende missie van een Indiase Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) draagraket en was meteen ook de vijfde succesvolle lancering. Dit was de eerste lancering van een GSLV raket sinds januari 2014. De GSAT 6 satelliet werd uitgezet in een elliptische baan om de Aarde met een apogeum van 35 945 kilometer en een perigeum van 170 kilometer. De volgende dagen en weken zal de satelliet zijn apogeum steeds verhogen tot wanneer de communicatiesatelliet zich in een geosynchrone baan om onze planeet bevindt. De communicatiesatelliet die India tijdens deze lancering in de ruimte bracht, zal de volgende jaren gebruikt worden door het Indiase leger. De 49 meter lange en 414 ton zware drietraps raket werd ontwikkeld door de Indian Space Research Orginsation (ISRO) om vooral communicatiesatellieten, die in een geosynchrone baan om de Aarde verblijven, in de ruimte te brengen. In het verleden werden Indiase communicatiesatellieten in de ruimte gebracht door vooral Europese Ariane raketten. Helaas werd het GSLV project voor India een nachtmerrie aangezien vier lanceringen mislukten en men hierdoor kostbare Indiase satellieten verloor. Ondanks deze mislukkingen en de kritiek op dit dure ruimteprogramma bleef India geloven en investeren in de verdere ontwikkeling van de GSLV raket aangezien men niet langer beroep wil doen op buitenlandse lanceermiddelen. Na de laatste mislukte lancering in december 2010 onderging de GSLV raket dan ook tal van vernieuwingen. Nu de GSLV raket opnieuw een satelliet probleemloos in de ruimte heeft gebracht, is dit voor India en zijn ruimtevaartprogramma dan ook een grote opsteker. Terwijl de onderste trap van de GSLV raket werkt op een vaste brandstof gebruikt de tweede rakettrap een hydrazinederivaat als vloeibare brandstof in combinatie met distikstoftetraoxide. Aan de onderste trap van elke GSLV raket bevinden zich ook vier hulpraketten die de raket de eerste minuten van de lancering extra stuwkracht geven. Tijdens deze lancering werd voor de derde maal een Mk.II versie van de GSLV raket gebruikt. Deze variant gebruikt als derde trap een door India ontwikkelde cryogene rakettrap die satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan kan brengen. Dergelijke rakettrappen maken gebruik van een een cryogene brandstofmix van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof en worden ook gebruikt bij Europese, Amerikaanse en Japanse draagraketten. Tijdens de eerste vlucht van de GSLV Mk.II in april 2010 slaagde men er niet in een communicatiesatelliet uit te zetten in de juiste baan om de Aarde omwille van een probleem met een brandstofpomp aan boord van de Rusland geleverde cryogene rakettrap.

GSAT 6De Indiase GSAT 6 communicatiesatelliet - Foto: ISRO

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van het Amerikaanse ruimteveer Columbia (STS-55) met aan boord zeven astronauten waaronder de twee Duitse ruimtevaarders Ulrich Walter en Hans Schlegel. Tijdens deze tien dagen durende missie worden meer dan tachtig experimenten uitgevoerd aan boord van het Spacelab D2 ruimtelabo dat gefinancierd werd door Duitsland. Oorspronkelijk zou deze missie op 22 maart 1993 zijn gestart maar de lancering werd drie seconden voor lift-off stopgezet aangezien de computers een probleem opmerkten met de Space Shuttle Main Engines. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken