Foto: Virgin Galactic

Het ruimtevaartbedrijf van de miljardair Sir Richard Branson, Virgin Galactic, heeft op vrijdag 29 juni 2023 zijn eerste commerciële ruimtevlucht uitgevoerd. Vanop de commerciële ruimtehaven Spaceport America, in New Mexico, vertrok om 16u30 Belgische tijd het SpaceShipTwo 'VSS Unity' ruimtevaartuig en bereikte 58 minuten later de rand van de ruimte op een hoogte van 85 kilometer. Aan boord bevonden zich twee piloten en vier passagiers waarvan drie Italianen. 

Een 'sprong' in de ruimte

Zoals voorzien bracht een speciaal vliegtuig het SpaceShipTwo 'VSS Unity' eerst tot op een hoogte van ongeveer vijftien kilometer. Eenmaal deze hoogte bereikt, werd het commerciële ruimtevaartuig losgekoppeld en werd de raketmotor tot ontbranding gebracht. Hierdoor werd SpaceShipTwo 'VSS Unity' tot op een maximale hoogte gebracht van 85 kilometer, wat volgens de Amerikaane luchtmacht (USAF) al het begin van 'de ruimte' is. Nadat het ruimtevaartuig enkele minuten gewichtloos rondzweefde, keerde dit als een zweefvliegtuig terug naar de aarde om uiteindelijk terug te landen op de landingsbaan van Spaceport America. Dergelijke missies heet men ook wel 'sub-orbitale' ruimtevluchten aangezien het ruimtevaartuig een 'sprong' maakt in de ruimte om daarna meteen terug te keren naar de aarde in plaats van in een vaste baan om de aarde te blijven cirkelen. Het bedrijf achter deze commerciële ruimtevluchten, Virgin Galactic, werd in 2004 door Sir Richard Branson opgericht waarna zijn eerste ruimtevaartuig, SpaceShipOne, in oktober 2004 de Ansari X-Prize wedstrijd won. Ondanks succesvolle testvluchten duurt het toch veel langer dan gepland eer Virgin Galactic mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte kan brengen. 

Italiaanse crew

Onder de vier passagiers van deze Galactic 01 missie bevonden zich drie Italiaanse officieren afkomstig van de Italiaanse luchtmacht en de Italiaanse National Research Council. Deze commerciële sub-orbitale ruimtevlucht werd al in 2019 gereserveerd door de Italiaanse National Research Council. Tijdens deze missie, waarbij SpaceShipTwo enkele minuten gewichtloos was, voerden de Italiaanse passagiers wetenschappelijke experimenten uit waarbij onder andere werd onderzocht hoe het menselijk lichaam reageert op gewichtloosheid. Naast de drie Italiaanse passagiers vloog ook Virgin Galactic's instructeur Colin Bennett mee als vierde passagier aan boord van SpaceShipTwo 'VSS Unity' die de Italiaanse passagiers assisteerde. Bennett vloog eerder ook al eens mee met SpaceShipTwo tijdens een sub-orbitale ruimtevlucht toen Richard Branson in juli 2021 kortstondig de ruimte inging. De twee piloten tijdens deze Galactic 01 missie waren Mike Masucci en Nicola Pecile. Voor Masucci was dit al de derde maal dat hij met SpaceShipTwo naar de rand van de ruimte vloog. Tijdens een volgende commerciële missie, die gepland staat voor augustus, gaan ruimtetoeristen meevliegen die hiervoor maximaal 450 000 dollar hebben betaald. Volgens Virgin Galactic hebben de afgelopen jaren al honderden mensen dergelijke tickets gekocht. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt het Sojoez 19 ruimtevaartuig gelanceerd met aan boord de twee kosmonauten Alexey Leonov en Valeri Kubasov. Zeven uur later wordt vanop het Kennedy Space Center in Florida ook een Apollo ruimtecapsule in de ruimte gebracht met boord de drie astronauten Thomas P. Stafford, Vance D. Brand en Donald K. Slayton. Beide ruimtetuigen zullen zich op 17 juli 1975 in een baan om de Aarde voor het eerst in de geschiedenis aan elkaar vasthechten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken