Het SpaceShipTwo ruimtevaartuig.
Foto: Virgin Galactic

Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic heeft op zaterdag 12 december 2020 een testvlucht uitgevoerd met zijn SpaceShipTwo ruimtevaartuig. Terwijl het de bedoeling was dat het ruimtevaartuig, genaamd 'VSS Unity, met aan boord twee piloten een suborbitale ruimtevlucht had moeten maken, werd de lancering vroegtijdig stopgezet. De VSS Unity kon uiteindelijk veilig terugkeren naar de commerciële ruimtehaven Spaceport America.

Voor Virgin Galactic was dit de derde testvlucht waarbij een SpaceShipTwo ruimtevaartuig kortstondig in de ruimte zou verblijven. Daarnaast moest dit ook de eerste bemande ruimtemissie worden vanop de commerciële ruimtehaven Spaceport America in New Mexico. Omstreeks 16u24 Belgische tijd vertrok het WhiteKnightTwo vliegtuig met daaraan de VSS Unity vanop Spaceport America waarna beide zich tot op een hoogte van 15 kilometer begaven. Eenmaal deze hoogte bereikt, werd het VSS Unity ruimtevaartuiig losgemaakt van het WhiteKnightTwo vliegtuig waarna de raketmotor van de VSS Unity moest worden ontstoken. Tot ieders verbazing gebeurde dit echter niet waarna de twee piloten, gewezen NASA astronaut C.J. Sturckow en Dave Mackay, meteen beslisten om terug te keren naar Spaceport America. Omstreeks 17u45 Belgische tijd landde de VSS Unity terug veilig op de landingsbaan van Spaceport America. Wat de exacte oorzaak is waarom de raketmotor niet tot ontbranding kon worden gebracht is nog onduidelijk. 

Voor het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic, dat tegen betaling mensen kortstondig in de ruimte wil brengen, is dit opnieuw een tegenslag in zijn realisatie van ruimtetoerisme. Het SpaceShipTwo ruimtevaartuig kan zes passagiers meenemen en vandaag de dag hebben al meer dan 600 mensen een ticket bij Virgin Galactic gekocht. Eén ticket heeft een prijskaartje van 250 000 dollar. Voor dit bedrag kunnen de 'ruimtetoeristen' een tiental minuten verblijven in een gewichtloze omgeving aan boord van SpaceShipTwo. Het VSS Unity ruimtevaartuig maakte in december 2018 en februari 2019 twee succesvolle testvluchten vanuit de Mojave Air and Space Port in Californië. Begin 2020 verhuisde VSS Unity uiteindelijk naar Spaceport America voor de laatste fase van de testcampagne. Virgin Galactic wil tijdens een volgende testvlucht voor het eerst vier mensen in de ruimte brengen. Virgin Galactic werd in 2004 door Richard Branson opgericht en bracht in 2004 al een mens in de ruimte met behulp van het SpaceShipOne ruimtevaartuig dat werd ontworpen door het bedrijf van Burt Rutan, Scaled Composites. 

Wat is een suborbitale ruimtevlucht?

Een zogenaamde suborbitale ruimtevlucht is een vlucht waarbij een speciaal ontworpen vliegtuig of ruimtetuig de ruimte bereikt maar kort hierna opnieuw terugkeert naar de Aarde. Elk object dat dus een hoogte behaalt van minimum 100 kilometer boven zeeniveau en daarna terugkeert naar de Aarde heeft dus een suborbitale ruimtevlucht gemaakt. Tijdens dergelijke vluchten zal men niet gedurende lange tijd in een baan om de Aarde verblijven zoals een ruimteveer of een traditionele ruimtecapsule. In het verleden werden dergelijke ruimtevluchten ondernomen als voorbereiding op andere ruimtevluchten en werden deze uitgevoerd door ruimtecapsules of speciaal ontworpen vliegtuigen zoals het Amerikaanse X-15 raketvliegtuig of het commerciële ruimtevaartuig SpaceShipOne. Wanneer een toestel of ruimtetuig een suborbitale vlucht maakt zal de bemanning of vracht gedurende enkele minuten gewichtloos zijn alvorens men de terugkeer inzet naar de Aarde. Om een hoogte te behalen van minimum 100 kilometer gebruiken deze tuigen allemaal raketmotoren. Het allereerste tuig dat ooit een suborbitale vlucht maakte en hierbij de ruimte bereikte was een Duitse V-2 raket die een hoogte behaalde van 189 kilometer op 3 oktober 1942. Later werden andere militaire raketten in Amerika en de Sovjet-Unie omgebouwd en gebruikt om tijdens suborbitale vluchten de eerste kunstmanen of mensen in de ruimte te brengen. Op wetenschappelijk vlak zijn suborbitale vluchten zeer belangrijk en worden deze vaak uitgevoerd door zogenaamde sondeerraketten zoals de Europese Maxus raket. Tijdens dergelijke missies brengt men een kleine vracht of lading gedurende enkele minuten in de ruimte waarna deze terugkeert naar de Aarde.
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1892

Het gebeurde toen

De Franse astronoom Auguste Charlois ontdekt vanop een sterrenwacht nabij de Franse stad Nice de planetoïde 349 Dembowska. Deze 140 kilometer grote planetoïde heeft een hoog albedo en behoort tot de R-klasse van planetoïden. De planetoïde 349 Dembowska werd genoemd naar de Italiaanse astronoom Ercole Dembowski die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan wetenschappelijk onderzoek naar meervoudige stersystemen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken