Brokstukken van het uit elkaar gespatte SpaceShipTwo
Foto: Reuters

In de Amerikaanse staat Californië is op vrijdag 31 oktober 2014 het commerciële ruimtetuig SpaceShipTwo neergestort tijdens een testvlucht. Hierbij is de co-piloot om het leven gekomen. De piloot kon dankzij zijn schietstoel ontsnappen uit het ruimtetuig maar raakte wel zwaargewond.

Het tragische ongeval zijn hebben plaatsgevonden tijdens een testvlucht om een vernieuwde raketmotor uit te proberen. Volgens berichten die op Twitter verschenen, explodeerde het SpaceShipTwo ruimtetuig in volle vlucht waarna brokstukken neervielen in de Mojave-woestijn. Dit was de eerste testvlucht met SpaceShipTwo sinds januari. De precieze oorzaak van het ongeval is nog niet bekend maar volgens het bedrijf Virgin Galactic vond er een 'ernstige anomalie' plaats. Aan boord bevonden zich twee piloten waarvan de co-piloot het ongeval niet heeft overleefd. De andere piloot zou zwaargewond zijn. De namen van de twee piloten werden tot op heden nog niet vrijgegeven. De Amerikaanse Federal Aviation Administration liet weten een onderzoek te voeren naar de oorzaak van het ongeval. Verwacht wordt dat een gespecialiseerd team van de National Transportation Safety Board weldra zal starten met de plaats waar de brokstukken zijn neergekomen te onderzoeken.

Het 18 meter lange SpaceShipTwo is een commercieel ruimtetuig van het bedrijf Virgin Galactic dat werd opgericht door de miljardair Richard Branson. Met dit toestel wil Virgin Galactic mensen tegen betaling enkele minuten in de ruimte brengen. Aan boord is er plaats voor twee piloten en zes passagiers. Het toestel wordt met behulp vane en speciaal draagvliegtuig tot op een hoogte gebracht van ongeveer vijftien kilometer waarna het dan wordt losgekoppeld en zijn raketmotor tot ontbranding wordt gebracht. Deze raketmotor moet er uiteindelijk voor zorgen dat SpaceShipTwo zich tot op een hoogte begeeft van ongeveer 100 kilometer, de officiële grens met de ruimte, waarna het ruimtetuig terugkeert naar de Aarde en landt als een klassiek vliegtuig. Wanneer SpaceShipTwo zich even in de ruimte bevindt, zullen de piloten en de passagiers enkele minuten gewichtloosheid ervaren. Een ticket voor een dergelijke 'ruimtesprong' kort 250 000 euro. Tot op heden reserveerden honderden mensen al een ticket en zou Virgin Galactic al ongeveer 70 miljoen dollar hebben ingezameld. 

Ondanks het dodelijke ongeval liet Richard Branson al weten dat het project zal worden voortgezet om mensen tegen betaling in de ruimte te brengen. Velen vrezen echter dat het dodelijke ongeval heel wat mensen nu zal afschrikken aangezien dit een bewijs is dat ruimtetoerisme niet zonder risico's is.

SpaceShipTwo crashFoto: AP

SpaceShipTwo crash
Foto: FOX13

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken