zaterdag, 01 november 2014 00:00

BREAKING NEWS: SpaceShipTwo stort neer Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Brokstukken van het uit elkaar gespatte SpaceShipTwo Brokstukken van het uit elkaar gespatte SpaceShipTwo Foto: Reuters

In de Amerikaanse staat Californië is op vrijdag 31 oktober 2014 het commerciële ruimtetuig SpaceShipTwo neergestort tijdens een testvlucht. Hierbij is de co-piloot om het leven gekomen. De piloot kon dankzij zijn schietstoel ontsnappen uit het ruimtetuig maar raakte wel zwaargewond.

Het tragische ongeval zijn hebben plaatsgevonden tijdens een testvlucht om een vernieuwde raketmotor uit te proberen. Volgens berichten die op Twitter verschenen, explodeerde het SpaceShipTwo ruimtetuig in volle vlucht waarna brokstukken neervielen in de Mojave-woestijn. Dit was de eerste testvlucht met SpaceShipTwo sinds januari. De precieze oorzaak van het ongeval is nog niet bekend maar volgens het bedrijf Virgin Galactic vond er een 'ernstige anomalie' plaats. Aan boord bevonden zich twee piloten waarvan de co-piloot het ongeval niet heeft overleefd. De andere piloot zou zwaargewond zijn. De namen van de twee piloten werden tot op heden nog niet vrijgegeven. De Amerikaanse Federal Aviation Administration liet weten een onderzoek te voeren naar de oorzaak van het ongeval. Verwacht wordt dat een gespecialiseerd team van de National Transportation Safety Board weldra zal starten met de plaats waar de brokstukken zijn neergekomen te onderzoeken.

Het 18 meter lange SpaceShipTwo is een commercieel ruimtetuig van het bedrijf Virgin Galactic dat werd opgericht door de miljardair Richard Branson. Met dit toestel wil Virgin Galactic mensen tegen betaling enkele minuten in de ruimte brengen. Aan boord is er plaats voor twee piloten en zes passagiers. Het toestel wordt met behulp vane en speciaal draagvliegtuig tot op een hoogte gebracht van ongeveer vijftien kilometer waarna het dan wordt losgekoppeld en zijn raketmotor tot ontbranding wordt gebracht. Deze raketmotor moet er uiteindelijk voor zorgen dat SpaceShipTwo zich tot op een hoogte begeeft van ongeveer 100 kilometer, de officiële grens met de ruimte, waarna het ruimtetuig terugkeert naar de Aarde en landt als een klassiek vliegtuig. Wanneer SpaceShipTwo zich even in de ruimte bevindt, zullen de piloten en de passagiers enkele minuten gewichtloosheid ervaren. Een ticket voor een dergelijke 'ruimtesprong' kort 250 000 euro. Tot op heden reserveerden honderden mensen al een ticket en zou Virgin Galactic al ongeveer 70 miljoen dollar hebben ingezameld. 

Ondanks het dodelijke ongeval liet Richard Branson al weten dat het project zal worden voortgezet om mensen tegen betaling in de ruimte te brengen. Velen vrezen echter dat het dodelijke ongeval heel wat mensen nu zal afschrikken aangezien dit een bewijs is dat ruimtetoerisme niet zonder risico's is.

SpaceShipTwo crashFoto: AP

SpaceShipTwo crash
Foto: FOX13

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1997

Het gebeurde toen

Voor het eerst wordt een raket gelanceerd met aan boord ondermeer as van enkele overleden mensen waaronder de bedenker van de televisiereeks Star Trek Gene Roddenberry. De lancering wordt uitgevoerd met behulp van een Pegasus XL raket in opdracht van het bedrijf Celestis. Dit is 's werelds eerste commerciële ruimtebegrafenis. Na deze eerste lancering volgen nog andere ruimtebegrafenissen waarbij de as van ondermeer de bekende astronoom Eugene Merle Shoemaker, de Amerikaanse astronaut Gordon Cooper en de Star Trek acteur James Doohan in de ruimte wordt gebracht. Foto: Celestis

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 52

Messier 52
M52, ook gekend als NGC 7654, is een mooie open sterrenhoop in het sterrenbeeld Cassiopeia. Samen met M103 zijn dit de meest noordelijk gelegen Messierobjecten. In onze streken is dit…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

39%

Sociale netwerken