vrijdag, 10 januari 2014 19:50

Opnieuw geslaagde testvlucht voor Virgin Galactic

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Het SpaceShipTwo ruimtetuig Het SpaceShipTwo ruimtetuig Foto: Virgin Galactic

Het private ruimtetuig SpaceShipTwo van Virgin Galactic heeft op 10 januari 2014 opnieuw een supersonische testvlucht uitgevoerd. Dankzij deze geslaagde derde testvlucht blijft Virgin Galactic op koers om eind dit jaar de eerste mensen tegen betaling voor een korte tijd in de ruimte te brengen.

Tijdens deze derde supersonische testvlucht werd het SpaceShipTwo ruimtetuig tot op een maximale hoogte gebracht van 21 641 meter en werd er een maximale snelheid bereikt van 1 224 kilometer per uur (Mach 1,4). Zoals ook het geval was bij de twee vorige supersonische testvluchten in 2013 werd SpaceShipTwo door middel van een aangepast vliegtuig van het Mojave Air and Space Port in Californië tot op een hoogte gebracht van ongeveer 14 kilometer waarna het ruimtetuig werd losgekoppeld. Meteen daarna werd de raketmotor van SpaceShipTwo gedurende twintig seconden tot ontbrandig gebracht zodat het tuig zich nog enkele kilometers hoger begaf. Dit was de eerste maal dat SpaceShipTwo zich hoger dan 22 kilometer hoogte begaf. Aan boord van SpaceShipTwo bevonden zich ditmaal de piloten Dave Mackay en Mark Stucky.

Tijdens toekomstige commerciële vluchten zal SpaceShipTwo zich tijdens een zogeheten 'suborbitale ruimtevlucht' tot op een maximale hoogte begeven van ongeveer 100 kilometer waarna het tuig meteen terugglijdt naar de Aarde. Eenmaal het hoogste punt zal worden bereikt, zal de raketmotor worden stopgezet zodat de zes passagiers aan boord van SpaceShipTwo enkele minuten gewichtloos zijn. De totale vluchtduur zal dan ongeveer 2,5 uur duren. Het grote verschil met andere ruimtevluchten is dat SpaceShipTwo zich niet in een baan om de Aarde zal begeven maar eigenlijk een 'ruimtesprong' maakt.

De oprichter van Virgin Galactic, Sir Richard Branson, liet na deze geslaagde derde testvlucht weten zeer opgetogen te zijn aangezien 2014 volgens de miljardair het jaar wordt waarin SpaceShipTwo voor het eerst mensen in de ruimte zal brengen. Een ticket om met Virgin Galactic de ruimte in te gaan kost 250 000 dollar. Meer dan 600 mensen hebben ondertussen al een voorschot betaald om een zitje te reserveren aan boord van SpaceShipTwo.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Brokstukken van de Russische spionagesatelliet Kosmos 954 komen neer in Great Slave Lake in Canada. Deze satellite, die in September 1977 in de ruimte werd gebracht, was uitgerust met een kernreactor gevuld met 50 kilogram hoogverrijkt uranium-235. Hierdoor waren de neergekomen brokstukken radioactief en liepen de kosten hoog op om deze brokstukken te bergen. Het neerkomen van deze brokstukken in Canada veroorzaakte heel wat opschudding. In januari 1979 diende Canada bij de Sovjet-Unie officieel een schadeclaim in waarvan de Russen een groot stuk betaalden. Foto: Natural Resources Canada

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 3628

NGC 3628
NGC 3628 is het derde lid van de zogeheten 'Leo Triplet'. Dit is een bekende groep van drie sterrenstelsels die in de lente vaak worden waargenomen door deep-sky waarnemers. Dit…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken