Foto: PLD Space

Het Spaanse ruimtevaartbedrijf PLD Space heeft geschiedenis geschreven na de succesvolle voltooiing van de lancering van de eerste private Europese raket, de MIURA 1. De eerste vlucht van haar suborbitale draagraket toont het geavanceerde niveau van de technologie en knowhow die het bedrijf sinds 2011 heeft ontwikkeld. Deze mijlpaal versterkt bovendien de leidende positie van PLD Space in de mondiale ruimtewedloop en bouwt tegelijkertijd aan nationale en Europese strategische capaciteiten.

De eerste lancering van de MIURA 1 vond plaats om 02:19 CET (00:19 UTC) in de vroege uren van zaterdag 7 oktober in de faciliteiten van het El Arenosillo Experimentation Centre (CEDEA), dat behoort tot het Spaanse Nationale Instituut voor Lucht- en Ruimtevaarttechnologie (INTA). PLD Space heeft voldaan aan de primaire missiedoelen met betrekking tot de stuwkracht van de motoren, het volgen van de baan en het gedrag van de draagraket. De vlucht duurde 306 seconden waarin de MIURA 1 het hoogste punt bereikte op een hoogte van 46 kilometer. De missie eindigde met de landing van de raket in de Atlantische Oceaan en het bedrijf zal de komende uren verder gaan met het bergen van de raket.

De lancering testte ook een technologisch apparaat van het Duitse centrum voor toegepaste ruimtevaarttechnologie en microzwaartekracht (ZARM) onder microzwaartekrachtomstandigheden. De gegevens die tijdens de vlucht zijn verzameld, zullen worden gebruikt voor toekomstige experimenten. Na een grondige analyse van de missie zal PLD Space de gegevens die tijdens de eerste MIURA 1-vluchttest zijn verzameld openbaar maken. Na deze historische mijlpaal voor Spanje en Europa benadrukt Raúl Torres, directeur lancering en medeoprichter van PLD Space: "Deze lancering is het hoogtepunt van meer dan 12 jaar onophoudelijke inspanningen, maar het is nog maar het begin van onze reis". Hij voegt eraan toe: "Deze testvlucht heeft waardevolle gegevens opgeleverd, waardoor we cruciale ontwerpelementen en technologieën hebben kunnen valideren die de basis zullen vormen voor de ontwikkeling van onze MIURA 5 orbitale draagraket."

Missie volbracht: PLD Space is leider in draagraketten van minder dan 500 kg

De Miura 1 is de eerste raket die door een particulier bedrijf in Europa is gemaakt. PLD Space heeft iets bereikt wat slechts drie bedrijven in Europa hebben bereikt, namelijk de ontwikkeling van een technologie voor een raket die terug te winnen en herbruikbaar is.

De lancering van de MIURA 1 suborbitale raket komt 12 jaar na de oprichting van PLD Space door Raúl Torres en Raúl Verdú. Met deze eerste vlucht markeert het Spaanse bedrijf een keerpunt in de Europese ruimtewedloop, waarbij kleine satellieten een revolutie teweegbrengen in de toegang tot informatie om innovatie in verschillende sectoren op aarde te versnellen. Met deze lancering wordt Spanje het tiende land ter wereld met een directe ruimtevaartcapaciteit. Met deze lancering is Spanje het tiende land ter wereld met de capaciteit om de ruimte te bereiken.

"Deze lancering maakt PLD Space tot koploper in de Europese ruimtewedloop. We zijn de ruimte in gegaan, meer gedreven door vastberadenheid dan door middelen, en toch hebben we gezegevierd," zegt de CEO van het bedrijf, Ezequiel Sánchez. "De opgetogenheid van het team is zichtbaar. Het succes van de missie is inderdaad een collectieve prestatie, die onze investeerders, partners en leveranciers omvat."

Een belangrijke missie voor de ontwikkeling van MIURA 5

Raúl Verdú, Business Development Manager en medeoprichter van PLD Space, concludeert: "Als we naar de nabije toekomst kijken, wordt het succes van een testvlucht als deze afgemeten aan de inzichten die we opdoen, inzichten die onze toekomstige betrouwbaarheid en slagingskans vergroten." Hij voegt eraan toe: "We hebben MIURA 1 ontwikkeld als opstapje om de technologische vooruitgang van MIURA 5 te versnellen. Hij voegt eraan toe: "We hebben MIURA 1 ontwikkeld als een opstapje om de technologische vooruitgang van MIURA 5 te versnellen. Met het succes van deze missie is ons team klaar om snel vooruitgang te boeken naar de inaugurele vlucht van MIURA 5 - ons uiteindelijke doel."

De inaugurele suborbitale vlucht van de MIURA 1 markeert een cruciaal moment voor de ontwikkeling van de MIURA 5 orbitale draagraket. Met de verzamelde gegevens kan bijna 70% van het ontwerp en de technologie die in de MIURA 5 zullen worden ingebouwd, worden gevalideerd. Op dit moment werkt meer dan 90% van het PLD Space team aan de ontwikkeling van de MIURA 5. De eerste lancering staat gepland voor 2025 op de Europese ruimtehaven CSG in Kourou, Frans Guyana, en de commerciële exploitatie zal in 2026 beginnen.

Over PLD Space

PLD Space is een baanbrekend Spaans lucht- en ruimtevaartbedrijf en een referentie in Europa voor de ontwikkeling van herbruikbare raketten. Met een solide reputatie en standvastige toewijding heeft het bedrijf opmerkelijke orbitale draagraketten geproduceerd: de suborbitale MIURA 1 en de orbitale MIURA 5. Deze innovaties maken Spanje tot een van de weinige landen die in staat zijn om met succes kleine satellieten in de ruimte te brengen. PLD Space werd in 2011 opgericht door Raúl Torres en Raúl Verdú met als doel de toegang tot de ruimte te vergemakkelijken. Het bedrijf, gevestigd in Elche (Alicante) en met technische faciliteiten in Teruel, Huelva en Frans Guyana, heeft al meer dan 65 miljoen euro aan investeringen opgehaald om zijn project in de ruimtesector te stimuleren en heeft een team van meer dan 150 professionals.

Bron: PLD Space

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) begeeft zich in een baan om de Maan nadat het ruimtetuig op 18 juni 2009 werd gelanceerd. De taak van deze Maanverkenner was om het Maanoppervlak in hoge resolutie (tot 0,5 m) in kaart te brengen ter identificatie van eventuele toekomstige landingsplaatsen. Verder moest LRO ook onderzoeken of er ijs voorkomt in de poolgebieden van de Maan, waar op de bodem van sommige kraters de zon nooit schijnt, en de temperatuur laag genoeg blijft om ijs voor lange tijd te kunnen vasthouden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

77%

Sociale netwerken