Lancering van het Iraanse aapje Fargam
Foto: IRNA

Iran heeft op zaterdag 14 december 2013 laten weten dat het land opnieuw een aapje in de ruimte heeft gebracht. Het dier, dat Fargam heet, zou volgens de Iraanse president Hassan Rohani zijn ruimtevlucht hebben overleefd en in perfecte gezondheid zijn. Het is de tweede keer dat Iran een aapje in de ruimte brengt tijdens een suborbitale ruimtevlucht.

Tijdens deze missie werd een aapje in een suborbitale baan om de Aarde gebracht met behulp van een op vloeibare brandstof aangedreven Pajouhesh raket. Wellicht vond de lancering plaats vanop de Semnan lanceerbasis op ongeveer 200 kilometer van de Iraanse hoofdstad Teheran. Een suborbitale ruimtevlucht is een ruimtevlucht waarbij het ruimtetuig wel de ruimte bereikt maar weer terugkeert naar de Aarde voordat het één omloop rond onze planeet heeft uitgevoerd. Volgens Iraanse media keerde het aapje kort na de lancering terug naar de Aarde aan boord van een speciale capsule. Tot op heden zijn het enkel Iraanse media die deze lancering officieel hebben bevestigd. In januari van dit jaar maakte Iran ook al melding van een geslaagde lancering van een appje maar deze missie was al gauw omstreden doordat op foto's twee verschillende aapjes te zien waren. Tijdens deze eerste missie met een aapje zou de raket een maximale hoogte hebben bereikt van 120 kilometer. In 2010 bracht een Iraanse raket ook al een rat, een schildpad en wormen in de ruimte. Volgens Iran is deze tweede ruimtemissie van een aapje een grote vooruitgang voor het Iraanse raket- en ruimtevaartprogramma. In de nabije toekomst wil Iran nog dieren in de ruimte brengen aan boord van grotere ruimtecapsules. Iran ziet deze omstreden missies met dieren als voorbereiding op een eigen bemand ruimteprogramma. Onderaan dit artikel kan u een reportage bekijken over deze Iraanse ruimtemissie!

Iran aapje FargamHet aapje Fargam na zijn Iraanse ruimtevlucht - Foto: AP Photo

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken