Foto: Axiom Space

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Axiom Space kondigde onlangs meer details aan over het baanbrekende wetenschappelijke onderzoek en de technologische demonstraties die gepland zijn voor de komende commerciële Axiom Missie 3 (Ax-3) naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). De Ax-3 bemanningsleden zullen hun naties vertegenwoordigen en wetenschappelijke experimenten en demonstraties uitvoeren in een lage baan om de aarde (LEO) die van groot nationaal belang zijn. Deze commerciële bemande ruimtevlucht zal in totaal twee weken duren en bestaat uit een bemanning van vier ruimtevaarders afkomstig uit de Verenigde Staten, Italië, Turkije en Zweden. De lancering van de Ax-3 missie is voorzien voor januari 2024. 

Axiom Space werkt hiervoor samen met veel wetenschappelijke organisaties om de effecten van ruimtevluchten op het menselijk lichaam te blijven begrijpen en om mogelijkheden van toegepast onderzoek in de ruimte te verkennen ten gunste van de gezondheid en medische behandelingen op aarde. De Ax-3 astronauten zullen meer dan 30 verschillende experimenten uitvoeren tijdens hun missie. Menselijke onderzoeksgegevens die voor en na de missie op de grond en tijdens de vlucht worden verzameld, zullen het begrip van de menselijke fysiologie op aarde en in microzwaartekracht verbeteren. Bovendien zal deze missie mogelijkheden benutten voor industriële vooruitgang en technologieën ontwikkelen voor de vooruitgang van de mensheid. Uniek aan deze missie is de sterke focus op wetenschappelijke portfolio's geleid door Europese landen die vertegenwoordigd zijn op de Ax-3 missie, waaronder Italië, Türkiye en Zweden in samenwerking met de European Space Agency (ESA). Commerciële en academische samenwerkingsactiviteiten blijven ook een sterke focus voor de Ax-3 missie, aangezien Axiom Space de leiding neemt in het opbouwen van een wereldwijde onderzoeksgemeenschap en een robuust en duurzaam economisch ecosysteem in LEO. De Ax-3 bemanningsleden zijn commandant Michael López-Alegría van de VS/Spanje, piloot Walter Villadei van de Italiaanse luchtmacht en missie specialisten Alper Gezeravcı van Türkiye en Marcus Wandt van Zweden/ESA. Een SpaceX Falcon 9 raket zal de Ax-3 bemanning aan boord van een Dragon ruimtevaartuig niet eerder dan januari 2024 naar het ISS lanceren vanaf NASA's Kennedy Space Center in Florida.

Italië

De Italiaanse portefeuille bestaat uit experimenten onder leiding van de Italiaanse luchtmacht (ItAF) en het Italiaanse ruimteagentschap (ASI), waarbij Italiaanse universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven betrokken zijn die microzwaartekracht willen gebruiken voor biologische en technologische tests en ontwikkeling.

 • Evaluation of Endothelial Function in Personnel Exposed to Microgravity During Orbital Flight Activity: Als menselijk onderzoek geleid door ItAF, zal het endotheelfunctie-experiment een techniek gebruiken om de vasculaire gezondheid en reactiviteit van astronauten voor, tijdens en na een ruimtevlucht te beoordelen. De resultaten zullen worden vergeleken met metingen van personeel dat niet in de ruimte vliegt. Het doel van dit project is om beter te begrijpen hoe de vasculaire gezondheid verandert tijdens ruimtemissies om de kennis te vergroten met betrekking tot toekomstige lange duur bemande ruimtemissies.
 • Amyloid Aggregation Upgrade: Onder leiding van ASI bouwt dit project voort op eerder werk in microzwaartekracht om de aggregatie van amyloïde beta (Aβ) eiwitten te onderzoeken, die betrokken zijn bij neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Microzwaartekracht kan de normale vouwing en ontvouwing van eiwitten verstoren, wat leidt tot de vorming van verkeerd gevouwen eiwitten die meer kans hebben om samen te klonteren. Het analyseren van deze eiwitten in microzwaartekracht biedt de mogelijkheid om het mechanisme van hun aggregatie en de vorming van amyloïde plaques beter te begrijpen, wat uiteindelijk kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen. Het onderzoek zou ook kunnen helpen bij het identificeren van potentiële risico's op neurodegeneratie voor langdurig zieke mensen.
 • Diensten van het Italiaanse centrum voor ruimteoperaties (ISOC) voor ISS: Het ISOC-diensten voor ISS-experiment is gericht op het verbeteren van real-time ruimtebewustzijn met gedecentraliseerde mogelijkheden, het leveren van een up-to-date ruimteobjectencatalogus en geavanceerde algoritmen om de veiligheid in de ruimte te beheren. Met behulp van de systemen aan boord van het ISS zal ISOC het op afstand verzamelen en verwerken van gegevens testen die nodig zijn om botsingen met ruimteobjecten te voorkomen en om instrumenten te beschermen tegen ernstige zonnegebeurtenissen.

Turkije

Onder leiding van de Wetenschappelijke en Technische Onderzoeksraad van Türkiye (TUBITAK) en het Turkse Ruimteagentschap (TUA) is de Turkse portefeuille sterk gericht op geavanceerde technologische ontwikkeling van nieuwe hardware en mogelijkheden om de doelstellingen van Türkiye als ruimtevaartnatie verder te bevorderen en voort te bouwen op de successen op het gebied van satellietontwikkeling.

 • CRISPR-Gem (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats): CRISPR is een baanbrekende wetenschappelijke genetische bewerkingstechniek die kan worden gebruikt om genen in organismen te vergroten, verkleinen, invoegen of verwijderen. Dit werk bouwt voort op eerder onderzoek naar microzwaartekracht, waaruit blijkt hoe microzwaartekracht de groei, beweging en genetica van planten beïnvloedt. Het kan waardevolle inzichten opleveren in de aanpassing van planten aan extreme omgevingen en helpen bij de ontwikkeling van meer veerkrachtige gewassen voor de landbouw.
 • Vokalkord: Het Vokalkord-experiment richt zich op de ontwikkeling van een kunstmatig intelligentiesysteem dat meer dan 70 soorten ziekten kan detecteren door audiogegevens over ademhalings-, spreek- en hoestgeluiden te analyseren. Dit project ontwikkelt hun software verder voor gebruik op aarde als hulpmiddel om longkanker, stem- en stembandziekten, infectieziekten en zelfs hart- en vaatziekten en oogziekten te identificeren en diagnosticeren. Dit project is ook gericht op de verdere ontwikkeling van een telegeneeskundige toepassing die kan worden gebruikt bij ruimtemissies en ruimtetoerisme.
 • Innovative Research on Novel Space Alloys (UYNA): Het UYNA-experiment onderzoekt nieuwe legeringen met een gemiddelde en hoge entropie (respectievelijk MEA's en HEA's). Deze soorten metaallegeringen worden gekenmerkt door hun hoge sterkte, taaiheid en corrosiebestendigheid en zijn interessant voor mogelijke toepassingen in veel industrieën, waaronder de ruimtevaart, luchtvaart, auto-industrie, energie en geneeskunde. De gegevens van dit experiment zullen bijdragen aan een beter begrip van de vorming en eigenschappen van MEA/HEA-legeringen, wat zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde materialen voor verschillende toepassingen.

Zweden

Met een gevestigde en sterke geschiedenis in de ruimtevaart bestaat de ESA-portefeuille uit projecten en experimenten die blijven voortbouwen op ESA's missie om de ontwikkeling van Europa's ruimtevaartcapaciteiten vorm te geven en waarde te bieden aan de burgers van Europa en de wereld.

 • The Analyzing Interferometer for Ambient Air-2 (ANITA-2):Het ANITA-2 project zal luchtmonsters nemen van de atmosfeer in het ISS en automatisch sporen van verontreiniging analyseren. Het systeem kan 33 sporengassen herkennen en kwantificeren via infrarood licht en onbekende stoffen identificeren voor aanvullende analyse op de grond. Dit lopende ESA-project maakt deel uit van ESA's technologische ontwikkelingsinspanningen voor veilige ruimtevluchten in LEO en daarbuiten.
 • Echofinder: In dit technologisch demonstratieproject wordt een ultrasoon beeldvormingssysteem getest waarmee niet-medisch geschoolde bemanningsleden de ultrasone sonde perfect kunnen positioneren voor medische beeldvorming van hoge kwaliteit, zonder dat er een communicatieverbinding met medische experts op de grond nodig is. Het project is bedoeld om toekomstige bemanningen op verkenningsmissies te helpen medische apparatuur autonomer te bedienen en de gezondheidszorg en medische besluitvorming voor de bemanning te versnellen.
 • Multi-Avatar en samenwerkende robots met intuïtieve interface (Surface Avatar): Het Surface Avatar-project onder leiding van ESA richt zich op het ontwikkelen van robotica voor ruimteverkenning, het bouwen van infrastructuur op planeten en asteroïden en het optimaliseren van processen voor dataverbindingen en communicatierelais. De toepassingen van dit project zijn ook nuttig in scenario's zoals arctische verkenning, zoek- en reddingsacties in rampgebieden en onderhoud onder water.
 • Orbital Architecture: Het is bekend dat architectuur een cruciale rol speelt bij het vormgeven van de fysieke en sociale omgeving en een directe invloed heeft op het fysieke en psychologische welzijn van mensen. Dit onderzoek heeft tot doel de effecten van architecturale omgevingen en hun eigenschappen op de cognitieve prestaties, het stressniveau en het stressherstel van astronauten te onderzoeken. Meer specifiek wordt onderzocht of de effecten tussen de bovengenoemde factoren, die zijn waargenomen in geïsoleerde en besloten omgevingen op aarde en vooral in ruimteanaloge missies, ook worden waargenomen in de omgeving van een ruimtestation.

Partnerschappen

Net als bij eerdere missies is Axiom Space partnerschappen aangegaan met veel wetenschappelijke organisaties om de effecten van ruimtevluchten op het menselijk lichaam te blijven monitoren en om mogelijkheden van toegepast onderzoek in de ruimte te verkennen ten behoeve van de gezondheid en medische behandelingen op aarde. Biologisch onderzoek naar de ontwikkeling en behandeling van bepaalde kankers en neurologische aandoeningen zijn een belangrijk aandachtspunt voor Ax-3.

 • National Stam Cell Foundation: Brain organoids zijn kleine 3D aggregaten van neurale cellen die gebruikt kunnen worden om te onderzoeken hoe het menselijk zenuwstelsel zich ontwikkelt of begint te degenereren. Het Cosmic Brain Organoids project zal gebruik maken van hersenorganoïden afkomstig van stamcellen van patiënten met de neurodegeneratieve ziekten Parkinson en primaire progressieve Multiple Sclerose om te beoordelen hoe microzwaartekracht de cellen beïnvloedt en cellulaire paden bloot te leggen die nieuwe therapeutische interventies voor neurodegeneratieve ziekten op aarde kunnen suggereren.
 • Sanford Stam Cell Institute: Het Cancer in LEO-project van het Sanford Stem Cell Institute (SSCI), in samenwerking met Axiom Space, bestudeert tumororganoïden in microzwaartekracht met als doel de vroege waarschuwingssignalen van kanker te identificeren voor voorspelling en preventie van de ziekte. Dit project maakt deel uit van de uitgebreide Integrated Space Stem Cell Orbital Research (ISSCOR) samenwerking tussen het Sanford Stem Cell Institute, JM Foundation en Axiom Space, die tot doel heeft microzwaartekracht te gebruiken om stamcellen en kanker beter te begrijpen,
 • Translational Research Institute for Space Health (TRISH) Essential Measures: Essentiële maatregelen Na onderzoek op Ax-1 en Ax-2 blijft Axiom Space samenwerken met TRISH om menselijke fysiologische, gedrags- en biologische gegevens te verzamelen over hoe mensen, vooral deelnemers aan commerciële ruimtevluchten, zich aanpassen aan de ruimte. De resultaten kunnen ook helpen bij onderzoek op aarde naar oog- of bewegingsstoornissen en de cognitieve en emotionele gevolgen van geïsoleerde, beperkte of stressvolle omgevingen.
 • Bodewell Skincare Study: De Bodewell Skincare studie op Ax-3, gesponsord door Procter and Gamble, zal kijken hoe effectief de vochtinbrengende crème van Bodewell - een speciaal ontwikkeld huidverzorgingsproduct voor mensen met eczeem en psoriasis - is in het voorkomen van huidproblemen die astronauten kunnen ervaren in microzwaartekracht.

Bron: Axiom Space

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken