dinsdag, 06 november 2012 05:33

Nederlander koopt ruimtereis bij Media Markt

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Het kleine commerciële ruimtetuig XCOR Lynx Het kleine commerciële ruimtetuig XCOR Lynx Foto: XCOR

De 18-jarige Nederlander Rowin Hellings heeft op zondag 4 november 2012 een contract afgesloten voor een korte ruimtereis ter waarde van 73 333 euro. Het contract werd ondertekend bij de winkelketen Media Markt in Eindhoven waar men van 31 oktober tot en met 4 november een suborbitale ruimtereis kon boeken.

Rowin Hellings is student technische natuurkunde aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven en zijn ruimtereis werd betaald door zijn familie. Bij Media Markt in Eindhoven betaalde hij op zondag 4 november onder grote belangstelling een eerste schijf van 6 600 euro. Voor het totale prijskaartje krijgt Hallings een verblijf op Curaçao, een specifieke training, een certificaat en een ruimtevlucht die alles samen ongeveer één uur duurt. Het is de bedoeling dat Rowin in 2014 een zogenaamde 'suborbitale' ruimtevlucht maakt waarbij hij tot vier minuten gewichtloosheid zal ervaren. De korte ruimtevlucht zal uitgevoerd worden vanop het vliegveld Hao op het Caraibische eiland Curaçao met het commerciële ruimtevaartbedrijf Space Experience Curaçao (SXC). Aan boord van het kleine XCOR Lynx Mark II ruimtetuig zal Rowin Hellings zich samen met een piloot tot op een maximale hoogte begeven van 105 kilometer. Op het einde van de missie moet het tuig terug landen op Curaçao als een normaal vliegtuig. Het contract voor deze suborbitale ruimtevlucht of 'ruimtesprong' kon bij Media Markt gekocht worden in het kader van het 12,5-jarig bestaan. Rowin Hellings betaald uiteindelijk evenveel als 'normale' geïnteresseerden zouden betalen maar bij Media Markt kreeg de tiener er nog een Samsung pakket bij ter waarde van 6 600 euro dat bestond uit een wasmachine, koelkast en televisie. Of de 18-jarige student in 2014 weldegelijk voor korte tijd de ruimte ingaat, is nog steeds een grote vraag. Space Experience Curaçao moet zijn technologie nog steeds een eerste maal testen in de praktijk en heeft hierdoor een enorme achterstand op rivaal Virgin Galactic. Toch heeft Space Experience Curaçao al tientallen tickets verkocht en plannen bekende Nederlanders als dj Armin van Buuren en model Doutzen Kroes een ruimtereis met het bedrijf.

Rowin HellingsRowin Hellings (links) neemt zijn contract in ontvangst - Foto: ANP

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1924

Het gebeurde toen

De Duitse sterrenkundige Wilhelm Heinrich Walter Baade ontdekt de 32 kilometer grote Amor-planetoïde 1036 Ganymed. Op 16 december 2176 zal deze planetoïde op een afstand van 4,2 miljoen kilometer langs de planeet Mars vliegen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 2

Messier 2
M2, ook gekend als NGC 7089, is een bolvormige sterrenhoop, ver weg van de Melkweg, in een regio met weinig heldere sterren. M2, gelegen in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) bevat…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken