vrijdag, 07 december 2012 08:37

Boek nu een reis naar de Maan voor 750 miljoen dollar

Geschreven door
Beoordeel dit item
(9 stemmen)
Een Amerikaanse astronaut op de Maan Een Amerikaanse astronaut op de Maan Foto: NASA

Wordt de volgende mens op de Maan opnieuw een Amerikaan of wordt het een Chinees? Als het van het private bedrijf Golden Spike afhangt, wordt de eerstvolgende mens die wandelt op het oppervlak van de Maan alvast iemand met héél veel geld. Het bedrijf wil namelijk tegen 2020 mensen tegen betaling naar de Maan brengen.

Golden Spike Company, een bedrijf dat genoemd werd naar de laatste spoorspijker die geslagen werd toen in 1869 de Central Pacific en Union Pacific spoorlijnen elkaar kruisten, biedt een reis voor twee personen naar de Maan aan voor 1,5 miljard dollar. Volgens het twee jaar oude bedrijf is dit ‘relatief’ goedkoop aangezien onbemande Maanverkenners vaak even duur zijn. Tijdens het Amerikaanse Apollo Maanprogramma kostte het de Verenigde Staten 18 miljard dollar om één Apollo Maanlander tot op de Maan te brengen. Elke Golden Spike reis naar de Maan zal bestaan uit vier lanceringen waarvan twee zijn voorbehouden voor het in de ruimte brengen van de Maanlander. Met de overige twee lanceringen wil het bedrijf de crew en de vracht in de ruimte brengen. De crew zal uiteindelijk bestaan uit twee personen. Tot op heden heeft het bedrijf nog niet beslist welke lanceermiddelen of Maanlander het zal gebruiken. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, zal men wellicht kiezen voor bestaande draagraketten en ruimtetuigen.

Opvallend aan heel dit ambitieuze project is dat Golden Spike, dat wordt geleid door voormalig directeur van NASA’s Science Mission Directorate Alan Stern, de hand ook reikt naar bedrijven, ruimtevaartagentschappen en overheden. Op die manier wil Golden Spike landen en ruimtevaartagentschappen die op eigen kracht geen mensen in de ruimte kunnen brengen toch een kans geven om deel te nemen aan de exploratie van het zonnestelsel. Volgens Alan Stern moet het mogelijk zijn om tegen 2020 de eerste ‘klanten’ naar de Maan te brengen. In tegenstelling tot andere commerciële ruimtevaartbedrijven met wilde plannen kan Golden Spike niet rekenen op een lange lijst van rijke geldschieters. Het bedrijf wil overleven op basis van de verkoop van ‘tickets’ naar de Maan. Aangezien er op deze planeet niet extreem veel miljardairs rondlopen die graag op vakantie willen gaan naar de Maan, is volgens Alan Stern de kans groot dat overheden, bedrijven en ruimtevaartagentschappen klant zullen worden van Golden Spike. Zo voerde het bedrijf al gesprekken met Aziatische en Europese landen.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1979

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2, die op 20 augustus 1977 in de ruimte werd gebracht, vliegt op een afstand van 570 000 kilometer langs de planeet Jupiter. Aan de hand van deze scheervlucht ontdekken astronomen dat Jupiter enkele ringen heeft en dat de Jupitermaan Io vulkanische activiteit kent. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 10

Messier 10
M10 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Ophiuchus op een afstand van 163 000 lichtjaar van de Aarde. De schijnbare afmetingen van dit object is 8', wat op een…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken