Het eenvoudigste antwoord op de vraag welke telescoop het best bij jou past is een telescoop die je zal blijven gebruiken en waarvan je echt kan genieten. Dus geen apparaat dat je frustreert tot het punt dat je het nooit meer zult gebruiken. Al zijn we niet echt veel met dit antwoord, het antwoord is echter afhankelijk het doel van de telescoop en van hoeveel geld je eraan wilt besteden. Goede telescopen kunnen duur zijn ongeacht hun type. We nemen aan dat we het verschil tussen een refractor, reflector en andere types kennen (lees het artikel "De soorten telescopen" in deze categorie voor meer info). Wel opletten, een echt goede telescoop zal wellicht meer kosten.

De eerste vraag die je eerst moet beantwoorden is: "Wat wil ik doen met mijn telescoop?"

Antwoord 1: Ik weet niet wat ik wil...

Als je een beginner bent dan is het eenvoudig: begin met een goede binoculair. Binoculairen van 7x50 of 10x50 zijn alvast een goede start, een volgende stap zou dan een "astro"binoculair zijn van 8x56 of 9x63. Wanneer je het tweede getal neemt (de grootte van de hoofdlens in mm) en dat deelt door het eerste getal (de kracht of vergroting) zal je de uittreepupil bekomen in millimeter. Voor een optimale uittreepupil is 7mm ideaal. Dit is de grootte van een aan het donker aangepaste pupil. Voor oudere personen kan een uittreepupil van 5mm beter zijn. Bij vergrotingen groter dan 10x zal het met de hand vasthouden moeilijk worden. Het is dan ook aan te raden voor een driepikkel of statief aan te schaffen, waar je de binoculair op plaatst, of een duurdere beeldstabilisator.

Antwoord 2: Ik wil een coole telescoop om indruk met te maken.

Als dit uw antwoord is, dan kan een supermarktmodel al goed genoeg zijn als je er enkel indruk mee wil maken, om best te zijn koop je dan een refractor aangezien dat een meer stereotiep beeld geeft. Als je het als decoratiestuk wil gebruiken, ga je beter naar een antiekwinkel. Kortom als je dit als antwoord geeft is het gewoon nutteloos dat je het zou gebruiken voor astronomische doeleinden.

Antwoord 3: Ik heb wel interesse in het verkennen van de sterrenhemel.

Zie ook antwoord 1 hierboven. Binoculairen zijn een goede start. Maar als je denkt dat een telescoop meer geschikt is, zouden we een Dobson telescoop aanraden, je bepaalt hierin zelf de grootte. Als beginner ga je dan best naar een 6inch of 8inch telescoop gaan. Dobson telescopen zijn dus Newton telescopen (reflector telescopen) op een soort azimuthale montering. Op deze manier heb je een relatief grote diameter voor relatief weinig geld. Een dobson is eenvoudig in gebruik en eenvoudig op te stellen.

Antwoord 4: Ik wil een goede telescoop en heb daar enkele euro's voor over.

Minder dan €200

Een telescoop die je niet zal teleurstellen tegen deze prijs is erg, heel erg onwaarschijnlijk. Indien je niet meer kunt besteden, schaf je misschien beter een goede binoculair aan (rond € 150). Net zoals bij telescopen vermijd je beter ook goedkope binoculairen (minder dan € 90).

Tussen € 200 en € 400

In deze prijsklasse kan je al een telescoop aankopen. Enkele voorbeelden in deze klasse zijn de kleine dobson telescopen met kleine diameter van bvb. Orion alsook de kleine Maede ETX modellen. De ETX-70 is een goede keuze alsook ETX-80.

Tussen € 400 en € 800

In deze prijsklasse zit al veel meer keuze, er zijn vele goede recencies te lezen over de Stellarvue telescopen. Middelgrote dobsons (van 8 tot 12 inch) kunnen ook in deze prijsklasse gevonden worden maar wel opletten dat deze dan wel groot zijn. De wat geavanceerdere modellen van de Maede ETX komen ook in aanmerking.

Meer dan € 800

Lees verder in de volgende antwoorden...

Antwoord 5: Ik wil aan serieus waarnemen doen.

Als dit je antwoord is, dan zijn er een pak keuzes die je kan maken, alleen zal het beschikbare budget het aantal keuzes wellicht beperken. Met een beperkt budget ben je beter bij binoculairen of Dobson telescopen; wie een groter budget heeft dient wat stil te staan bij de grootte en draagbaarheid van de telescoop van hun dromen. Grote telescopen kunnen erg groot zijn zodat deze niet meer in een auto passen (Dobsons van 12 inch en groter). Vele waarnemers die veel waarnemen, gebruiken telescopen met een diameter van 12 inch tot meer dan 20 inch. We gaan dan meestal over naar telescopen zoals Schmidt-Cassegrain (SCT) en APO refractors. En we kunnen hierbij ook GO-TO mogelijkheden aan koppelen (zelfs bij dobsons). Deze grotere en soms wat complexere telescopen vereisen wat meer ruimte. Het duurt wat langer vooraleer alles is opgesteld, houd hier dus ook rekening mee.

Antwoord 5: Ik wil aan astrofotografie doen.

Bezoek onze pagina's even over astrofotografie zodat je weet wat je precies wil bereiken in de astrofotografie. We gaan er nu van uit dat we te maken hebben met lange belichtingstijden. Hier is niet zozeer de telescoop van belang maar de montering, hoe hoger de kwaliteit ervan hoe beter. Duitse kwaliteit equatoriale monteringen zijn een goede keuze. Monteringen van Losmandy, Mountain Instruments en Astro-Physics worden veel gekocht door astrofotografen. De Duitse equatoriale monteringen hebben ook het voordeel dat er verschillende telescopen op geplaatst kunnen worden. De Maede en Celestron vorken zijn ook goed maar je moet natuurlijk de telescoop gebruiken die met de montering meekwam. Als je nog meer geld ter beschikking hebt, kan je naar een Maede LX200 of RCX400 Ritchey-Chrétien gaan kijken.

Antwoord 6: Ik wil aan goede telescoop voor planeten waar te nemen.

Goede telescopen voor planeetwaarnemingen hebben enkele dingen gemeen: contrast en een lange focale lengte. Velen zien dat de APO refractors de beste zijn voor planeetwaarnemingen, echter is het probleem dat elke APO refractor erg duur is. Goedkopere opties zijn Maksutov-Cassegrains en lange achromatische refractors. Schmidt-Cassegrain telescopen kunnen ook een goed beeld geven op planeten. Merk wel op dat grotere apparatuur een grotere resolutie geeft dan kleinere apparatuur maar je dient wel een goede stabiele lucht te hebben om er voordeel uit te halen.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1966

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt met behulp van een Atlas-Centaur raket de Amerikaanse ruimtesonde Surveyor 1 gelanceerd. Op 2 juni 1966 maakte dit onbemande ruimtetuig een zachte landing op het Maanoppervlak. Dit was de eerste Amerikaanse landing op een ander hemellichaam. Surveyor 1 stuurde foto's van het Maanoppervlak terug naar de Aarde en verzond gegevens betreffende draagkracht en radarreflectie van de Maanbodem. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken