Heiligenschijn
Foto: Frank Deboosere

Heiligenschijn is een verschijnsel dat uitsluitend ontstaat bij een laagstaande zon. Dit verschijnsel vindt meestal 's ochtends plaats wanneer er zich op het gras kleine dauwdruppeltjes bevinden die al het zonlicht bundelen als een lens en zo rondom het hoofd van de schaduw van de waarnemer een soort van verlicht aureool laten verschijnen.

Zonlicht is volgens de Mie-verstrooiing (verstrooiing van licht door vaste deeltjes die een grotere golflengte hebben dan het licht dat vertrooid wordt) recht tegenover de zon schijnbaar het helderst, en daarom zie je een aureool rondom het hoofd van je schaduw. Vooral als je beweegt, is de aureool opvallend. Als je in groep waarneemt, zal iedereen alleen zijn of haar eigen aureool waarnemen, het punt recht tegenover de zon is immers voor iedere waarnemer verschillend. Buiten het klassiek heiligenschijn dat 's ochtends in dauwdruppels ontstaat, bestaat er ook nog een ander soort heiligenschijn. Dit heiligenschijn is vaak minder helder dan het heiligenschijn dat ontstaat in dauw maar deze kan wel 's avonds ontstaan. Hier ontstaat het aureooltje doordat grassprieten en dergelijke een schaduw afwerpen en op deze manier een licht contrast met het invallende zonlicht vormen. Ook hier is een laagstaande zon noodzakelijk.

Foto: Raoul Breeden

Joeri De Ro

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Dit gebeurde vandaag in 1789

Het gebeurde toen

De Britse astronoom William Herschel ontdekt de Saturnusmaan Mimas die werd genoemd naar een zoon van Gaia uit de Griekse mythologie. Deze maan heeft een diameter van 397 kilometer en wordt gekenmerkt door een grote inslagkrater met een doorsnede van 130 kilometer die genoemd werd naar de ontdekker van deze maan. Mimas' lage dichtheid is een aanwijzing dat de maan voor een groot deel uit bevroren water bestaat, met maar een kleine hoeveelheid gesteenten. Op 1 September 1979 vloog de Amerikaanse ruimtesonde Pioneer 11 op een afstand van 104.263 kilometer langs het oppervlak van Mimas. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken