Wanneer we naar prachtige deep-sky objecten kijken met een telescoop zien we vaak mooie zaken waarvan je toch op de één of andere manier wil vastleggen wat je nu eigenlijk gezien hebt. In tegenstelling tot het aanschaffen van dure camera's kan je dit uiteindelijk ook doen door het schetsen van de objecten. In dit artikel gaan we in enkele stappen leren hoe we deep-sky objecten kunnen schetsen.
M51 geschetst door Karel Dewaele.
Schetsen is eenvoudig, goedkoop en plezierig. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om deep-sky objecten te kunnen tekenen. Alles wat je nodig hebt is pen en papier. Teken allereerst een cirkel op het papier. Dit stelt het beeldveld voor van uw oculair. De rest van het blad zal gebruikt worden om nuttige gegevens op te schrijven zoals de datum van de opname, tijd, het object, waarneemcondities, het gebruikte oculair en filter en andere gegevens die je wil bewaren.
Maar voor we echt een deep-sky object gaan tekenen, is enige oefening niet overbodig. We kunnen het best starten met het schetsen van een deep-sky foto en zie hoe dicht je de grootte van het object kan benaderen en de combinatie van het omliggende sterrenveld. Maak je alvast geen zorgen als het niet exact lijkt met wat er op de foto staat. Je probeert dan ook het uitzicht van het object vast te leggen. Wanneer je voldoende geoefend hebt, gaan we over tot de praktijk. Het eerste wat we dan ook doen is het deep-sky object zoeken en het object enkele minuten lang visueel bestuderen. We letten we vooral op de helderheid en de omvang van het object.
In drie eenvoudige stappen gaan we nu een goed beeld geven hoe je de meeste deep-sky objecten precies kan schetsen. De stappen geven een algemeen beeld die je kan gebruiken als handleiding waarin je zelf vrij bent. Alles hangt dan ook af van welk object je bekijkt, het gebruikte materiaal en de waarneemcondities.
Voor sterrenhopen
Voor nevels
Voor sterrenhopen
Voor nevels
Voor sterrenhopen
Voor nevels
NGC 6992 geschetst door Karel Dewaele.
De sleutel naar goede schetsen is ervaring. Hoe meer tijd je er aan besteed, hoe beter je er in kunt worden waardoor de schetsen veel realistischer zullen overkomen.
Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.
Overlijden van de Amerikaanse natuurkundige en astronoom Samuel Pierpont Langley. Hij was de uitvinder van de bolometer en zijn infrarood-waarnemingen van de Maan werden door Svante Arrhenius gebruikt om het effect van kooldioxide op de temperatuur van de Aarde te berekenen. Na zijn studies aan de English High School of Boston werd hij in 1867 de eerste directeur van het Allegheny Observatory in Pittsburgh, Pennsylvania. In 1887 werd hij de derde directeur van het Smithsonian Institution waarna Langley ook het Smithsonian Astrophysical Observatory oprichtte.
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.