Deepsky tips en hints: De zoeker

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Een Dobson-telescoop uitgerust met een klassieke zoeker en een Telrad Een Dobson-telescoop uitgerust met een klassieke zoeker en een Telrad

De zoeker is een kleine telescoop dat bevestigd is op de telescoop, het wordt gebruikt voor het zoeken van objecten aan de hemel te vereenvoudigen. Het heeft meestal een diameter van 2 inch met een vergroting van 8x. Dit laat je toe dat er licht opgevangen wordt en het beeld licht vergroot wordt, je zal dan ook wat zwakkere sterren kunnen zien en enkele heldere deepsky objecten. Dit zal zeker van pas komen bij het vinden van andere deepsky objecten.

Een veelgestelde vraag is dan ook: wat is beter? Het Telrad of de zoeker. Beiden zijn gelijk maar de ene heeft meer voordelen/nadelen dan de andere. Het grootste voordeel van de traditionele zoeker is dat je meer richtsterren hebt voor het starhoppen. Het nadeel van de zoeker is dat, door het omgekeerd beeld, de gebruiker ervan in verwarring kan geraken waardoor het vinden van het object frustrerend kan worden. Meer geavanceerde gebruikers gebruiken een combinatie van het Telrad met de klassieke zoeker zodat je de voordelen van het Telrad en zoeker optimaal kunt benutten.

Hoe vind ik nu objecten met een zoeker?

Eerst dien je de oriëntatie te bepalen van de zoeker. Zoekers waar je recht door kan kijken, hebben een omgekeerd beeld zoals een newton telescoop. Andere zoekers hebben een hoekprisma waardoor in sommige gevallen de zoeker comfortabeler in gebruik is maar een volledig spiegelbeeld weergeeft. Het volgende is het maken van een overlegger voor de zoeker. De meeste zoekers hebben een beeldveld van 5 graden. Dit staat meestal vermeld in de documentatie bij de telescoop of bijhorende zoeker. Je gebruikt nu ook best sterrenkaarten waarop sterren worden weergegeven tot de achtste magnitude.

We beginnen met een eenvoudig object: de sterrenhoop M13. Centreer de zoeker op de ster eta Hercules. Wanneer je dan beneden kijkt in de zoeker zou je het deep-sky object M13 moeten zien. Er rest nu nog enkel het centreren op M13 en geniet van het zicht doorheen het oculair van je telescoop.

Over naar een moeilijker object: M33. Centreer de zoeker op Alpha Triangulum. Beweeg de zoeker ongeveer 4° naar het westen. Op de donkere zijde zou je het deep-sky object M33 moeten zien in de zoeker. Bevindt u zich echter in een gebied met lichtvervuiling dan kunnen er moeilijkheden ontstaan bij het zoeken en zien van M33 in de zoeker.

Mooi voorbeeld van een klassieke zoeker op een telescoop
met een hoekprisma - Foto: Orion Telescope

Het beeldveld van de zoeker dat ik zelf gebruik is vijf graden. De zoeker die u gebruikt, heeft misschien een ander beeldveld dus pas je daarvoor wel aan in deze tip. Ook hier is terug de leuze: oefening baart kunst! Gebruik ook planetariaprogramma's voor het plannen van een waarneming zodat je al een idee hebt hoe de objecten er gaan uitzien die je gaat waarnemen. Het helpt ook om referentiesterren te kiezen vanwaar je aan starhoppen doet.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Poollicht.be.
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2006

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons. Dit is de eerste missie van een ruimtesonde naar de dwergplaneet Pluto. Eind februari 2007 bereikte New Horizons de planeet Jupiter waarbij de ruimtesonde gebruik kon maken van een zwaartekrachtslinger. Op 8 juni 2008 vloog New Horizons de omloopbaan van de planeet Saturnus voorbij en op 18 maart 2011 de baan van de planeet Uranus. In juli 2015 moet het ruimtetuig uiteindelijk aankomen bij Pluto en zijn manen. Aan boord van de sonde bevindt zich een deel van de as van de ontdekker van Pluto, Clyde Tombaugh. Foto: NASA

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen

Messier 73

Messier 73

M73, ook gekend als NGC 6994, is één van de vreemdste objecten uit de bekende Messiercatalogus. Dit object, gelegen in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) bestaat uit een groep van vier…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken