Wat zijn dwergplaneten?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(27 stemmen)
Artistieke impressie van een dwergplaneet Artistieke impressie van een dwergplaneet Foto: IAU

De term 'dwergplaneet' is een vrij nieuwe term binnen de astronomie en zijn hemelobjecten die de naam “planeet” niet waardig zijn maar wel kenmerken hebben van planeten. In augustus 2006 werd door de Internationale Astronomische Unie deze term geïntroduceerd en moet ondermeer astronomen helpen bij het benoemen van nieuwe ontdekte objecten.

Voor deze definitie in 2006 er kwam konden astronomen nieuwe objecten enkel maar de term “planeet” of  “klein zonnestelsel object” geven en dit was dan ook de grootste reden waarom jarenlang gediscussieerd is geweest rond de term die Pluto zou moeten hebben.

Definitie van een dwergplaneet volgens de IAU:

  1. het object moet zich in een baan om de zon bevinden en mag geen energie produceren door kernfusie
  2. het object moet beschikken over genoeg massa zodat het door zijn eigen zwaartekracht bolvormig wordt
  3. het object mag geen maan zijn van een andere planeet
  4. het object mag zijn baan om de zon niet vrijgemaakt hebben van andere objecten

De laatste voorwaarde uit de reeks is vrijwel de belangrijkste en maakt het grote verschil met onze traditionele planeten. De IAU heeft tot op heden al drie hemelobjecten erkent die aan deze nieuwe definitie voldoen en dit zijn Pluto, Eris en Ceres. Naast deze drie, al officieel erkende dwergplaneten, komen de objecten Vesta, Pallas en Hygiea ook in aanmerking voor deze term. Al deze objecten bevinden zich in de buitenste regionen van ons zonnestelsel en wellicht is de meest opvallende naam onder die Pluto waarvan men jarenlang aannam dat het een planeet was. Indien men Pluto nu officieel zou erkend hebben als “planeet” zouden andere en kleinere objecten in het zonnestelsel deze term ook verdienen en dit vond de IAU te verwarrend. In totaal zouden er zich in deze regionen ongeveer een 9 tal objecten bevinden die in de toekomst de term van dwergplaneet mogen gebruiken maar dan zal men eerst nog moeten onderzoeken of deze objecten door hun eigen zwaartekracht bolvormig worden. Sinds deze definitie door de IAU werd goedgekeurd telt ons zonnestelsel dus officieel één planeet minder en 3 dwergplaneten meer. Niet alle astronomen waren het eens over deze beslissing en ongeveer 300 wetenschappers tekenden en petitie tegen deze nieuwe definitie en besloten deze term niet te gaan gebruiken.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: Wat zijn Plutoïden? »

Dit gebeurde vandaag in 1992

Het gebeurde toen

De Belgische astronaut Dirk Frimout keert na een ruimtemissie van 8 dagen en 22 uur met het Amerikaanse ruimteveer Atlantis terug naar de Aarde. In het vrachtruim van het ruimteveer bevonden zich twee Spacelab-platformen waarop een deel van de instrumenten bevestigd werden voor deze eerste Atmospheric Laboratory for Applications and Science (ATLAS-1) missie. De ATLAS ruimtemissies maakten deel uit van NASA's Mission to Planet Earth programma waarbij men onze planeet nauwkeurig onderzocht. Tijdens deze Space Shuttle missie werden veertien wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd met behulp van twaalf instrumenten die ontwikkeld werden door diverse landen waaronder ook België. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 36

Messier 36
M36 is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Auriga (Voerman). De afstand tot het object werd bepaald op 4 100 lichtjaar en de leeftijd van M36 wordt geschat op 25…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

12%

Sociale netwerken