Wat betekent het allemaal?

Deeltjesfysica

Terwijl het Standaardmodel, dat zeer nauwkeurig de interactie van elementaire deeltjes beschrijft, absoluut niet zal moeten worden herschreven, zullen er minder dramatische gevolgen zijn. De kwestie van hoe de deeltjes massa verwerven is één van de grootste onopgeloste geheimen van elementaire deeltjesfysica. Van neutrino's werd verondersteld dat dit de enige fundamentele constituent van de natuur te zijn geen massa had. Gezien deze ontdekking, zal dat al lang bestaande geloof moeten worden herzien. Nochtans, "voorspelt" het Standaardmodel zelf op één of andere manier of neutrino's al dan niet massa hebben. Dit is in feite één van de universeel erkende tekortkomingen van het Standaardmodel, en waarom de meeste fysici dit betwijfelen is het de volledige, definitieve theorie. Een echt volledige theorie zou de massa's van de elementaire deeltjes voorspellen in plaats van het te vereisen als invoeging.

De gevolgen van de zeer kleine neutrinomassa zullen impliciet door het resultaat van de super-Kamiokande, waarschijnlijk in termen van de kwantitatieve voorspellingen van het Standaardmodel, minimaal worden beïnvloed. Veelbelovend is het vooruitzicht dat de kennis van het bestaan van neutrinomassa's, en een raming van hun omvang, op de grotere kwestie licht zullen afwerpen van hoe de deeltjes de massa verkrijgen die zij hebben. Met de ontdekking van neutrinomassa, blijkt het nu dat de massa een gemeenschappelijk bezit is voor alle materie - dat op zichzelf een opzienbare ontdekking is.

Kosmologie

Het probleem van ontbrekende massa of donkere materie heeft wijdverspreide belangsteling ontvangen. In waarnemingsastronomie, zijn de gravitatieinvloeden duidelijk, in en om galaxieën, die die verwachte zichtbare materie (d.w.z. sterren) overschrijden. Neutrino's worden voorgesteld als één bron van deze gravitatie, maar de kleine neutrinomassa's kunnen, door het resultaat van de super-Kamiokande, ontoereikend zijn om van allen, of zelfs van de meeste, het rekenschap te geven. Waarschijnlijker is de vernieuwde theoretische aandacht aan de kosmologische gevolgen van neutrino's met massa. Ten minste, is neutrino de eerste ernstige donkere materiekandidaat van de deeltjesfysica die eigenlijk gekend wordt om te bestaan.

Men heeft ook voorgesteld dat neutrino's een rol spelen in het katalyseren van de fundamentele dichtheidsschommelingen die uiteindelijk in galaxieën groeiden. Deze vraag zal ook waarschijnlijk vernieuwde aandacht, sinds neutrinomassa, krijgen - een eerste vereiste voor om het even welke invloed van deze soort, die zich uit het koninkrijk van speculatie bewogen heeft.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Swift Gamma-Ray Burst Mission satelliet detecteert een gammaflits met een roodverschuiving van 8,2. Hieruit blijkt dat de gammaflits GRB 090423 een afstand heeft van 13,1 miljard lichtjaar wat op dat moment het verst bekende object in het heelal was. Dit wil dus zeggen dat deze gammaflits plaatsvond toen het heelal nog maar 5% van zijn huidige leeftijd had. De ontdekking van GRB 090423 is voor astronomen een bewijs dat zware sterren ook al werden gevormd toen het heelal pas 630 miljoen jaar oud was. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken