De Lokale Groep

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Het sterrenstelsel M33 maakt deel uit van de Lokale Groep Het sterrenstelsel M33 maakt deel uit van de Lokale Groep Foto: Paul Mortfield & Stefano Cancelli

Ons Melkwegstelsel bevindt zich samen met andere sterrenstelsels in een cluster die men de Lokale Groep noemt. Men is tot deze ontdekking gekomen doordat astronomen erachter kwamen dat bepaalde sterrenstelsels, zoals het Andromeda sterrenstelsel, zich veel dichter bij ons bevinden dan andere stelsels.

Vandaag de dag weten we dat de Lokale Groep ongeveer 45 sterrenstelsels bevat maar doordat sommige stelsels in de richting van het centrum van ons Melkwegstelsel liggen, zijn deze moeilijk te observeren en kan het zijn dat we nog niet alle stelsels kennen uit de Lokale Groep. In de Lokale Groep bevinden zich maar liefst 32 elliptische sterrenstelsels, 8 onregelmatige en 5 sterrenstelsels met een spiraalvormige structuur. De diameter van de Lokale Groep is ongeveer 6,5 miljoen lichtjaar. Naast de vele sterrenstelsels bevinden er zich ook nog meer dan 100 intergalactische bolhopen en gaswolken. Andere bekende objecten binnen de Lokale Groep zijn de Magellaanse Wolken die een diameter hebben van 30 en 16 miljoen lichtjaar, het Andromedastelsel met een diameter van 140 miljoen lichtjaar, het Driehoekstelsel en tal van kleine dwergstelsels. Deze kleinere stelsels, die we 'dwergstelsels' noemen, maken vaak deel uit van grotere, hebben meestal een diameter van minder dan 5 miljoen lichtjaar en worden ook wel 'begeleiders' genoemd. In onderstaande tabel kan men enkele van de bekende objecten terugvinden die zich, net als ons Melkwegstelsel, bevinden in de Lokale Groep.

Spiraalstelsels

NaamType stelselSterrenbeeldOpmerkingen
Melkwegstelsel SBbc / Tweede grootste stelsel uit de Lokale Groep
Andromedastelsel SBb Andromeda Grootste stelsel uit de Lokale Groep
Driehoekstelsel SAc Driehoek Mogelijke begeleider van het Andromedastelsel

Elliptische sterrenstelsels

NaamType stelselSterrenbeeldOpmerkingen
M110 E6p Andromeda Begeleider van het Andromedastelsel
M32 E2 Andromeda Begeleider van het Andromedastelsel

Onregelmatige sterrenstelsels

NaamType stelselSterrenbeeldOpmerkingen
Grote Magellaanse Wolk Irr/SB(s)m Goudvis Begeleider van het Melkwegstelsel
Kleine Magellaanse Wolk SB(s)m pec Toekan Begeleider van het Melkwegstelsel
NGC 3109 Ir+IV+V Waterslang  
Leo A IBm V Leeuw  

Dwergsterrenstelsels (elliptisch)

NaamType stelselSterrenbeeldOpmerkingen
NGC 147 dE5 pec Cassiopeia Begeleider van het Andromedastelsel
NGC 6822 IB(s)m IV-V Boogschutter Bernards sterrenstelsel

Dwergsterrenstelsels

NaamType stelselSterrenbeeldOpmerkingen
NGC 185 dE3 pec Cassiopeia Begeleider van het Andromedastelsel
Leo B dE0 pec Leeuw Begeleider van het Melkwegstelsel
Fornax dwergstelsel dSph/E2 Oven Begeleider van het Melkwegstelsel
Sculptor dwergstelsel dE3 Beeldhouwer Begeleider van het Melkwegstelsel
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt in Chicago Frank Donald Drake geboren. Na zijn studies astronomie aan de Cornell-universiteit en Harvard-universiteit werkt hij als radioastronoom bij het National Radio Astronomy Observatory (NRAO). In 1961 presenteert hij voor het eerst zijn vergelijking van Drake. Dit is een formule om aan de hand van waarschijnlijkheden een schatting te maken van hoeveel buitenaardse beschavingen er bestaan in het heelal. Hij schreef samen met Carl Sagan ook de Areciboboodschap. Dit is een radioboodschap die de ruimte in werd gestuurd ter gelegenheid van de heropening van het Arecibo-observatorium in 1974.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 6210

NGC 6210
De planetaire nevel NGC 6210 in het sterrenbeeld Hercules is van magnitude 9.7. De bijnaam van deze planetaire nevel is de 'Schildpadnevel'. Deze nevel lijkt echter op geen enkel vlak…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

47%

Sociale netwerken