Astrowoordenboek: Alles

Term Omschrijving
Planetensimalen Samenballingen van gruis en ijs, met afmetingen van een paar honderd meter tot enkele tientallen kilometer; een deel ervan klontert onder invloed van de zwaartekracht samen tot planeten; de rest wordt planetoïden en kometen.
Planetoïde Asteroïde of kleine planeet. Enkele bekende soorten zijn: de Trojanen, aarddichte planetoïden en de planetoïdengordel of de hoofdgordel.
Plasma Plasma bestaat uit gas dat verhit is tot een voldoende hopge temperatuur waardoor de atomen ioniseren. De eigenschappen van het gas worden bepaald door de elektromagnetische krachten onder ionen en elektronen welke in resulteert in een verschillend soort gedrag. Het meeste materiaal in het universum bestaat onder de vorm van plasma.
Precessie Trage periodieke schommeling van de as van de aarde, veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de zon en de maan.
Proton Een positief geladen elementair deeltje. Een proton is 1836 maal zwaarder dan een elektron.
Protoplaneet Fase in het ontstaan van een planeet waarin het object bijna zijn volledige omvang heeft bereikt.
Protoster Ster die nog in de vormingsfase verkeert
Protuberans Deze is zichtbaar boven het oppervlak van de zon, het is een lus van koeler gas die soms in naar buiten uitbarsten. Beter gekend als de zonnevlam
Pulsar Snel draaiende neutronenster die periodieke uitbarstingen van radio-energie (en soms optische energie) uitstraalt.
Quasar Stellair object of radiobron, waarvan het spectrum een duidelijke roodverschuiving vertoont. Men denkt dat het de actieve kern is van heel verre sterrenstelsels. Wordt ook wel QSO genoemd.
RA Rechte klimming, dit is een hemelcoördinaat, te vergelijken met de geografische lengte of lengtegraad op aarde.
Radiale snelheid De beweging van een object dat zich naar de waarnemer toe of weg van de waarnemer beweegt.
Radiant Punt aan de hemel vanwaar een meteorenregen schijnt te komen
Radiosterrenstelsel Een sterrenstelsel dat grote hoeveelheden energie afgeeft in de vorm van radiogolven.
Rand De buitenste rand van een planeet of ander hemellichaam.

Dit gebeurde vandaag in 1963

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt een Mercury ruimtecapsule in de ruimte gebracht (Faith 7) met aan boord de Amerikaanse astronaut Gordon Cooper. Na de geslaagde lancering maakte Cooper 22 omwentelingen om de Aarde en keerde hij aan boord van zijn kleine capsule op 17 mei 1963 terug naar de Aarde. Tijdens de laatste omwentelingen van deze bemande ruimtevlucht viel een aantal instrumenten uit en er trad kortsluiting op. Cooper slaagde er echter in om een perfecte landing uit te voeren. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

61%

Sociale netwerken