Foto: ispace

Indien alles verloopt zoals gepland moet op dinsdag 25 april 2023 de Japanse private maanlander HAKUTO-R een zachte landing maken op het maanoppervlak. De HAKUTO-R Mission 1 maanlander werd ontwikkeld door het Japanse bedrijf ispace dat in 2010 werd opgericht en heeft meegedaan aan de Google Lunar X Prize wedstrijd. Op 11 december 2022 werd de private maanlander succesvol in de ruimte gebracht door een Falcon 9 raket van SpaceX waarna het ruimtetuig op 21 maart in een baan om de maan terecht kwam. Dankzij een livestream is deze private maanlanding hier live te volgen! 

Japanse maanlander en Arabische maanrover

De ontwikkeling van de HAKUTO-R Mission 1 maanlander begon al tijdens de Google Lunar X Prize wedstrijd in 2008 waarna het bedrijf ispace in 2021 begon met de assemblage van de private maanlander. Het Japanse bedrijf ispace wil een hele reeks van private maanlanders en maanwagens tot op het maanoppervlak brengen die in de toekomst ook kunnen gebruikt worden tijdens nieuwe bemande missies naar de maan. Deze HAKUTO-R-R Mission 1 maanlander heeft een gewicht van ongeveer één ton en moet tijdens deze eerste Japanse private missie naar de maan vooral nieuwe technologieën testen en demonstreren. Zo wil ispace tijdens deze missie vooral testen en demonstreren of zijn maanlander de reis naar de maan overleeft en de baancorrecties probleemloos kunnen worden uitgevoerd met behulp van het zelf ontwikkelde propulsiesysteem. Het belangrijkste doel van de HAKUTO-R Mission 1 is uiteindelijk te landen op het maanoppervlak in de Atlaskrater. De HAKUTO-R maanlander heeft aan boord ook de Emirates Lunar Mission maanrover met zich mee. Deze 10 kilogram zware maanrover is 53 centimeter groot en werd ontwikkeld door Mohammed bin Rashid Space Centre uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Door deze missie kunnen de Verenigde Arabische Emiraten de eerste Arabische natie worden die een ruimtevaartuig op het oppervlak van de maan hebben. De kleine maanrover is uitgerust met twee hoge-resolutie camera's en instrument om het maanoppervlak te bestuderen. Indien deze eerste missie een succes wordt, wil ispace in 2024 al een tweede maanlander lanceren met aan boord een zelf ontwikkelde maanwagen.

Volg hier LIVE de landing! 

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de 5,7 ton zware Luna 22 ruimtesonde gelanceerd. Op 2 juni 1974 kwam Luna 22 aan in een baan om de Maan waarna het ruimtetuig ondermeer onderzoek verrichtte naar het magnetische veld van de Maan, naar micrometeorieten, naar kosmische straling en naar de samenstelling van Maanrotsen. Luna 22 bleef uiteindelijk vijftien maanden lang foto's naar de Aarde sturen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken