Foto: ESA (acknowledgement: ATG Medialab)

Er zijn problemen met de RIME-antenna aan boord van de Europese JUICE ruimtesonde. Tijdens de eerste week van de ingebruikneming van het onbemande ruimtevaartuig is er een probleem ontstaan met de 16 meter lange Radar for Icy Moons Exploration (RIME)-antenne, waardoor deze niet van zijn bevestigingsbeugel kan worden losgemaakt en zich niet volledig kan openvouwen. Het werk om de radar vrij te maken gaat continu door en de teams in het missiecontrolecentrum van ESA in Darmstadt, Duitsland, doen er met de industriële partners momenteel alles aan om het probleem op te lossen.

Elke dag vertoont de RIME-antenne meer tekenen van beweging, zichtbaar op beelden van de Juice Monitoring Camera aan boord van het ruimtevaartuig met een gedeeltelijk zicht op de radar en zijn bevestiging. De radar is nu gedeeltelijk uitgeschoven, maar nog steeds opgeborgen, op ongeveer een derde van zijn volledige geplande lengte.

De huidige theorie waarom de antenne zich niet volledig ontplooid, is dat een piepkleine vastzittende pin nog geen plaats heeft gemaakt voor het losmaken van de antenne. In dit geval denkt men dat slechts een paar millimeter het verschil kan maken om de rest van de radar vrij te maken. Er zijn nog verschillende mogelijkheden om het belangrijke instrument uit zijn huidige positie te halen. De volgende stappen om de antenne volledig te ontplooien zijn een motorbranding om het ruimtevaartuig een beetje op te schudden, gevolgd door een reeks rotaties die Juice zullen draaien, waardoor de montering en de radar, die zich momenteel in de koude schaduw bevinden, worden opgewarmd.

JUICE presteert verder uitstekend na de succesvolle installatie en werking van zijn missiekritische zonnepanelen en antenne met gemiddelde versterking, en zijn 10,6 m lange magnetometer. Met nog twee maanden voor de geplande inbedrijfstelling is er nog genoeg tijd voor de teams om het probleem met de RIME-antenne uit te zoeken en verder te werken aan de rest van het krachtige instrumentarium aan boord van de JUICE ruimtesonde. Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is, zal ESA deze bekend maken. Het RIME-instrument is een ijsdoordringende radar die ontworpen is om de structuur van het oppervlak en de ondergrond van Jupiters ijzige manen tot op een diepte van 9 km te bestuderen. Het is een van de tien instrumenten aan boord van ESA's Jupiter Icy Moons Explorer, JUICE, dat onderzoek doet naar het ontstaan van bewoonbare werelden rond gasreuzen en de vorming van ons zonnestelsel.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

In een baan om de Aarde koppelen het Sojoez 19 ruimtevaartuig en een Apollo ruimtecapsule succesvol aan elkaar in het kader van het Apollo-Sojoez-testproject. Drie Amerikaanse astronauten en twee Russische kosmonauten schudden in de ruimte voor het eerst elkaars hand. De opdracht van dit unieke project was niet alleen succesvol als ruimtevaartproject, maar ook voor het wederzijdse vertrouwen tussen de twee grootmachten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken