Foto: SpaceX

Starship is vandaag de dag één van de grootste en meest ambitieuze ruimtevaartprojecten. Met de gigantische Starship raket wil het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX opnieuw mensen naar de maan brengen en zelfs ook naar de planeet Mars. Om deze nieuwe superraket te ontwikkelen, voerde SpaceX de afgelopen jaren een hele reeks van belangrijke tests uit met diverse prototypes op zijn Starbase testsite. Tijdens deze belangrijke testvluchten vlogen de prototypes steeds hoger en slaagde men er ook in om deze terug veilig te laten landen op aarde. Bekijk hier alle video's van de indrukwekkende Starship testvluchten!

Starhopper (150m Flight Test - 27/08/2019)

Starhopper was één van de eerste prototypes uit het Starship programma. Tijdens een test op 27 augustus 2019 werd het Starhopper prototype tot op een hoogte gebracht van 150 meter waarna deze terug veilig landde 100 meter van de lanceerplaats op de Starbase testsite in Texas. Tijdens deze testvlucht werd voor de eerste maal een Raptor raketmotor gebruikt in volle vlucht.

Starship SN5 (150m Flight Test - 04/08/2020)

Tijdens de SN5 en SN6 testvluchten voerden de twee prototypes telkens een geslaagde vlucht uit tot op een hoogte van 150 meter. Beide prototypes slaagden er in om na hun vlucht terug te landen op de Starbase testsite.

Starship SN6 (150m Flight Test - 03/09/2020)

Tijdens de SN5 en SN6 testvluchten voerden de twee prototypes telkens een geslaagde vlucht uit tot op een hoogte van 150 meter. Beide prototypes slaagden er in om na hun vlucht terug te landen op de Starbase testsite.

Starship SN8 (High-Altitude Flight Test - 09/12/2020)

Na vier 'static fire' tests op het lanceercomplex werd het SN8 prototype op 9 december 2020 succesvol gelanceerd tot op een hoogte van 12 kilometer. Het SN8 prototype werd voor de eerste maal uitgerust met drie Raptor raketmotoren. De SN8 keerde uiteindelijk terug naar de aarde maar als gevolg van een probleem met te lage druk in de brandstoftank kon het prototype geen zachte landing maken en stortte deze te pletter.

Starship SN9 (High-Altitude Flight Test - 02/02/2021)

De SN9, uitgerust met drie Raptor raketmotoren, werd op 2 februari 2021 succesvol gelanceerd tot op een hoogte van 10 kilometer. Als gevolg van een probleem met één van de drie raketmotoren kon de SN9 geen zachte landing maken bij zijn terugkeer waardoor deze neerstortte op het landingsplatform.

Starship SN10 (High-Altitude Flight Test - 03/03/2021)

Het SN10 prototype werd op 3 maart 2021 succesvol gelanceerd en deze bereikte een maximale hoogte van ongeveer 10 kilometer. Ondanks het feit dat de raket succesvol terugkeerde en een zachte landing uitvoerde op het speciale landingsplatform explodeerde de raket toch enkele minuten na de landing. Later bleek dat SN10 te hard was geland en de speciale landingspoten hierdoor vernield werden.

Starship SN11 (High-Altitude Flight Test - 30/03/2021)

Op 30 maart 2021 werd het SN11 prototype succesvol gelanceerd vanop Starbase waarna de raket een hoogte bereikte van ongeveer 10 kilometer. Als gevolg van een probleem met één van de drie Raptor raketmotoren kon SN11 geen zachte landing maken en stortte deze neer op het landingsplatform.

Starship SN15 (High-Altitude Flight Test - 05/05/2021)

Het SN15 prototype werd voorzien van heel wat upgrades ten opzichte van de vorige prototypes en deze werd op 5 mei 2021 succesvol gelanceerd vanop de Starbase testsite. Na het bereiken van een hoogte van ongeveer 10 kilometer keerde SN15 terug naar de aarde en voerde deze voor de eerste maal een geslaagde zachte landing uit op het landingsplatform.

Starship first flight test (20/04/2023)

In april 2023 werd uiteindelijk voor de eerste maal een volledig geassembleerde Starship raket gelanceerd vanop de Starbase testsite in Texas. Ondanks het feit dat de raket succesvol werd gelanceerd, raakte deze op een hoogte van ongeveer 39 kilometer uit koers en werd de raket vernietigd. Van de 33 Raptor raketmotoren in de Super Heavy rakettrap werkten vijf niet. Na deze lancering bleek dat het lanceercomplex zware schade had opgelopen als gevolg van de enorme kracht van de Super Heavy raketmotor. 

Starship second flight test (18/11/2023)

In november 2023 werd voor de tweede maal een volledig geassembleerde Starship raket gelanceerd vanop de Starbase testsite in Texas. Tijdens deze lancering functioneerden alle 33 Raptor raketmotoren van de Super Heavy rakettrap en werd met succes een hot-stage ontkoppeling uitgevoerd van de twee rakettrappen. Als gevolg van een probleem in de Super heavy rakettrap ging deze verloren bij de terugkeer. Het onbemande Starship ruimtevaartuig bereikte wel een maximale hoogte van 148 kilometer.

Starship third flight test (14/03/2024)

Op 14 maart 2024 werd de derde volledig geassembleerde Starship megaraket gelanceerd. De volledige testvlucht duurde 1 uur en 4 minuten en dankzij een geslaagde lancering werd het Starship ruimtevaartuig in een tijdelijke lage suborbitale baan om de aarde gebracht. De Super Heavy rakettrap keerde zoals voorzien succesvol terug naar de aarde waarna deze 400 meter boven het zee-oppervlak uit elkaar spatte. Het Starship ruimtevaartuig keerde eveneens terug in de atmosfeer van de aarde waarna het ook uit elkaar spatte boven de Indische Oceaan als gevolg van een ongecontroleerd manoeuvre. 

Starship fourth flight test (06/06/2024)

De vierde volledig geassembleerde Starship raket werd op 6 juni 2024 succesvol gelanceerd vanop de Starbase testbasis in Texas. Deze testvlucht vertoonde veel gelijkenissen met de voorgaande test. Tijdens deze vierde testvlucht voerden zowel de Super Heavy rakettrap alsook het onbemande Starship ruimtevaartuig een gecontroleerde landing uit op zee. Voor de Super Heavy rakettrap was dit de generale repitie naar een gecontroleerde landing op de Starbase lanceerbasis. Het Starship ruimtevaartuig landde zes kilometer in zee van het vooraf aangeduide landingspunt in de Indische Oceaan. 

Starship fifth flight test (13/10/2024)

Op 13 oktober 2024 werd de vijfde volledig geassembleerde Starship raket gelanceerd. Na de geslaagde lancering slaagde de Super Heavy rakettrap er probleemloos in om gecontroleerd terug te landen op de Starbase lanceerbasis in Texas waarna het gevaarte werd 'opgevangen' door twee speciale grijparmen van de lanceertoren. Ook het Starship ruimtevaartuig keerde probleemloos terug naar de aarde en maakte een gecontroleerde landing in de Indische Oceaan op het vooraf aangeduide landingspunt. Voor SpaceX was deze vijfde testvlucht een mijlpaal in de ontwikkeling van deze megaraket aangezien men er voor de eerste maal in slaagde een Super heavy rakettrap terug te laten landen op het lanceercomplex zodat deze opnieuw kan gebruikt worden.

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van de Amerikaanse ruimtecapsule Apollo 17 met aan boord de astronauten Eugene A. Cernan, Ronald E. Evans en Harrison H. Schmitt die van opleiding geoloog was. Dit was de laatste maal dat mensen tijdens het Apollo ruimteprogramma naar de Maan worden gebracht. Alles samen verbleven Schmitt en Cernan bijna 75 uur op de Maan. Tijdens deze laatste bemande Maanmissie werd een recordhoeveelheid aan Maanstenen naar de Aarde gebracht: 108 kilogram. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken