Foto: China Manned Space Agency

China onthulde op zaterdag 24 februari 2024 de namen van zijn nieuwe ruimtetuigen voor toekomstige bemande missies naar de maan. Zo kreeg de maanlander de naam "Lanyue" en het nieuwe bemande ruimtevaartuig de naam "Mengzhou". De namen zijn gekozen door een groep experts uit bijna 2.000 openbare voorstellen, aldus het China Manned Space Agency. China wil rond 2030 voor de eerste maal Chinese ruimtevaarders tot op het oppervlak van de maan brengen.

De maanlander die Chinese astronauten naar het maanoppervlak zal brengen heeft de naam "Lanyue" ("Embracing the Moon" in het Engels) gekregen. Deze naam verscheen voor het eerst in een gedicht geschreven door Mao Zedong in 1965. Het woord "Lanyue" symboliseert China's ambitie en vertrouwen in de verkenning van het universum en de expeditie naar de maan, aldus het China Manned Space Agency. De naam van het nieuwe bemande ruimtevaartuig is "Mengzhou" ("Droomschip" in het Nederlands) wat staat voor China's droom om op de maan te landen en te beginnen aan een nieuwe reis vol ruimteavonturen. Er komen twee modellen van de "Mengzhou," één zal worden gebruikt om Chinese ruimtevaarders naar de maan te vervoeren en de andere zal het huidige Shenzhou ruimteschip vervangen om bemanningsleden tussen de aarde en het China ruimtestation, dat al bijna drie jaar rond de aarde draait, te vervoeren.

Afgelopen juli kondigde China zijn plan aan om rond 2030 zijn eerste bemande missie naar de maan uit te voeren. Volgens het plan zal de "Lanyue" maanlander uit twee delen bestaan: een maanmodule en een voortstuwingsmodule, met een gewicht van bijna 26 ton. De maanlander zal plaats bieden aan twee Chinese ruimtevaarders (taikonauten) en een 200 kilogram zware rover, die alles naar het maanoppervlak moet brengen. De lander heeft een lichtgewicht ontwerp om de structurele efficiëntie te verbeteren en heeft een stroomredundantiefunctie. Zhang Hailian, plaatsvervangend hoofdontwerper van China's bemande ruimtevaartprogramma, legde uit dat het de taak van de lander is om de Chinese ruimtevaarders vanuit een baan om de maan naar het maanoppervlak te brengen en vervolgens terug te keren naar een baan om de maan.

Het "Mengzhou" bemande ruimtevaartuig zal bestaan uit twee hoofdonderdelen: een terugkeermodule dat de Chinese ruimtevaarders zal huisvesten en dienst zal doen als controlecentrum tijdens de ruimtevlucht, en een servicemodule die kracht- en voortstuwingssystemen bevat. Volgens het plan wordt het ruimtevaartuig bijna 9 meter lang, 4,5 meter in diameter en 22 ton zwaar en biedt het plaats aan drie ruimtevaarders. Op dit moment vorderen volgens China het onderzoek en de ontwikkeling van de "Mengzhou", de "Lanyue" en de superzware draagraket genaamd Long March-10 goed, aldus een Chinees persbericht. De Long March-10 draagraket heeft twee configuratieontwerpen: een standaardcombinatie en een variant met extra boosterraketten. De variant met boosters zal worden gebruikt om de maanlander en het ruimtevaartuig in een baan om de maan te brengen. De 92 meter hoge raket zal 2.187 ton wegen en is krachtiger dan de huidige krachtigste Chinese raket, de Long March-5. 

De bemande missies naar de maan maken deel uit van het Chinese ambitieuze Chinese Lunar Exploration Program (CLEP) dat in 2004 van start ging. Dit ruimteprogramma bestaat niet enkel uit toekomstige bemande missies maar ook uit de onbemande verkenning van het maanoppervlak door ruimtetuigen en robotwagens. Zo bracht China de afgelopen jaren al twee onbemande ruimtetuigen tot op het maanoppervlak met aan boord onder andere maanrovers. Daarnaast verkreeg China ook al 1,7 kilogram aan bodemstalen van de maan tijdens de Chang'e 5 sample-return missie waarbij stukjes maanbodem terug naar de aarde werden gebracht.

Bron: CGTN

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

In Australië wordt de Anglo-Australian Telescope (AAT) voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop, die werd gebouwd door Australië en het Verenigde Koninkrijk, heeft een diameter van 3,9 meter. Deze telescoop wordt gebruikt door de Australian Astronomical Observatory en bevindt zich op de terreinen van het Siding Spring Observatory dat gelegen is op een hoogte van 1.100 meter. Vanop deze locatie verricht men met de Anglo-Australian Telescope astronomisch onderzoek zoals spectroscopie in de zuidelijke sterrenhemel. Foto: David Malin

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken