Foto: Maxar Technologies

De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) heeft op maandag 2 oktober 2023 voor het eerst een boete van 150 000 dollar opgelegd aan het Amerikaanse communicatiebedrijf DISH dat zijn EchoStar-7 satelliet niet op de juiste manier uit een baan heeft genomen. Het bedrijf gaf de aansprakelijkheid toe en zal zich houden aan een nalevingsplan, zei de commissie, eraan toevoegend dat de actie van het bedrijf "problemen kan opleveren in verband met ruimtepuin". 

De FCC zei dat DISH haar satelliet EchoStar-7 na de lancering in 2002 aan het einde van de missie had verplaatst naar een verwijderingsbaan "ver onder de hoogte die vereist is volgens de voorwaarden van haar licentie". Loyaan Egal, hoofd van het FCC Enforcement Bureau, zei dat de aankondiging van maandag "een baanbrekende schikking is, die heel duidelijk maakt dat de FCC een sterke handhavingsbevoegdheid en -capaciteit heeft om haar vitaal belangrijke regels voor ruimteschroot te handhaven". De EchoStar-7 satelliet werd in februari 2002 in de ruimte gebracht met een Atlas III raket en werd vooral gebruikt voor diensten op vlak van satelliettelevisie voor gebruikers in de Verenigde Staten.

Volgens een plan dat de FCC in 2012 goedkeurde, verplichtte DISH zich om de satelliet aan het einde van zijn missie naar een hoogte van 300 kilometer boven zijn operationele geostationaire baan te brengen. In februari 2022 zei DISH dat "de satelliet nog maar heel weinig brandstof over had, waardoor het ruimtevaartuig het oorspronkelijke plan voor het beperken van rondvliegend puin in zijn licentie niet kon naleven." DISH heeft de satelliet uiteindelijk met pensioen gestuurd in een baan die veel korter is dan de baan die was gespecificeerd in de beperking, aldus de FCC. 

De FCC stemde in september 2022 om nieuwe regels aan te nemen om de groeiende risico's van rondzwevend puin in de ruimte aan te pakken door de tijd om ter ziele gegane satellieten te verwijderen te verkorten. De actie van de FCC vereist dat satellieten in een lage baan om de aarde (low-Earth orbit) binnen vijf jaar na hun lancering worden verwijderd. Het agentschap adviseerde eerder al exploitanten van satellieten in een lage baan om de aarde ervoor te zorgen dat de satellieten binnen 25 jaar de atmosfeer terug opbranden in de atmosfeer van de aarde. Van de 10.000 satellieten die sinds 1957 zijn uitgezet in de ruimte, werkt meer dan de helft niet meer, zei de FCC vorig jaar.

Bron: Reuters

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1966

Het gebeurde toen

In de Belgische stad Leuven overlijdt de Belgische katholieke priester, astronoom, kosmoloog en natuurkundige Georges Henri Joseph Edouard Lemaître. Zijn belangrijkste wetenschappelijke bijdragen leverde hij aan de algemene relativiteitstheorie en aan de kosmologie door zijn hypothese van het uitdijende heelal en als grondlegger van de oerknaltheorie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken