maandag, 17 december 2012 11:07

2013 wordt druk jaar voor India

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Lancering van een Indiase PSLV raket Lancering van een Indiase PSLV raket Foto: ISRO

Dat India een steeds grotere ruimtevaartnatie wordt, weten we al een tijdje. Toch wordt 2013 voor het Aziatische land een zeer belangrijk jaar op vlak van ruimtevaart aangezien de Indian Space Research Organisation (ISRO) in 2013 maar liefst tien ruimtemissies heeft gepland. Onder deze missies bevindt zich ook de eerste Indiase Marsverkenner. 

Zoals steeds wordt het aantal ruimtemissies in India verdeeld in het aantal lanceringen en het aantal kunstmanen dat men in de ruimte wil brengen. India wil in 2013 drie Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) raketten lanceren en één Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV). Daarbij wil men ondermeer twee communicatiesatellieten, een aardobservatiesatelliet, een weersatelliet en een Marssonde in de ruimte brengen. Daarnaast zal India in 2013 ook kleinere satellieten voor Canada en Denemarken in de ruimte brengen.

Nieuwe kans voor GSLV-raket

India plant in 2013 opnieuw een lancering van zijn krachtige Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket. Het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO heeft laten weten dat het in april 2013 een nieuwe GSLV-lancering plant waarbij men de twee ton zware GSat 14 communicatiesatelliet in de ruimte wil brengen. De 49 meter lange en 400 ton zware GSLV is tot op heden de meest krachtige Indiase draagraket. Met deze drietrapsraket wil India een graantje meepikken van de lucratieve internationale lanceermarkt aangezien deze raket werd ontwikkeld voor het lanceren van satellieten die in een geostationaire baan om de Aarde moeten gebracht worden. Op die manier zou India zelf ook veel geld uitsparen aangezien de meeste Indiase communicatiesatellieten nu gelanceerd worden door Europese Ariane raketten. Uiteindelijk werd de GSLV-raket sinds 2001 al zeven maal gelanceerd maar liep het viermaal slecht af. India kon met de GSLV-raket uiteindelijk nog maar twee satellieten succesvol in de ruimte brengen. Het ontwerp van de GSLV is zeer gedurft omdat de raket voorzien wordt van een zogenaamde 'cryogene' rakettrap die als brandstof vloeibare zuurstof en vloeibare waterstof gebruikt. Oorspronkelijk was deze cryogene rakettrap van Russische makelij maar India besliste enkele jaren terug om deze zelf te ontwikkelen. Een eerste lancering met de Indiase cryogene rakettrap liep in april 2010 echter verkeerd af doordat een probleem met een brandstofpomp ervoor zorgde dat de raket explodeerde. Voor India is de nieuwe GSLV-lancering in 2013 dan ook van zeer groot belang voor de verdere evolutie van zijn ruimtevaartprogramma.

India gaat naar Mars

De missie die ongetwijfeld het meest opvalt en waar het meest naar uitgekeken wordt, is de eerste Indiase Marsmissie. Met deze ambitieuze missie wil India zijn eerste stap zetten in 'deep space' en zal India de zesde natie in de wereld worden, na de Verenigde Staten, Rusland, Europa, Japan en China, die een ruimtetuig lanceert richting de 'rode planeet'. De 'Mangalyaan' missie zal bestaan uit een onbemande ruimtesonde die een gewicht heeft van ongeveer 500 kilogram en in de ruimte zal gebracht worden door een Indiase PSLV-draagraket. Met deze eerste Indiase Marssonde wil men de bovenste lagen van de Marsatmosfeer onderzoeken alsook de effecten van de zonnewind en straling op het klimaat van Mars. Daarnaast zal dit ruimtetuig ook gebruikt worden voor het testen en demonstreren van tal van nieuwe technologieën die later eveneens zullen gebruikt worden bij toekomstige interplanetaire missies. Indien de missie probleemloos verloopt, wordt India het eerste Aziatische land in de wereld dat een ruimtesonde in een baan om Mars heeft. Het totale prijskaartje van deze Indiase Marsmissie bedraagt 83 miljoen dollar.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1979

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2, die op 20 augustus 1977 in de ruimte werd gebracht, vliegt op een afstand van 570 000 kilometer langs de planeet Jupiter. Aan de hand van deze scheervlucht ontdekken astronomen dat Jupiter enkele ringen heeft en dat de Jupitermaan Io vulkanische activiteit kent. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 246

NGC 246
NGC 246, ook bekend als de 'Skull Nebula', is een planetaire nevel in het sterrenbeeld Cetus (Walvis) met een magnitude van 10.9. De nevel bevindt zich 6° ten noordoosten van…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken