De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op 2 september 2019 bekend gemaakt dat het de baan van één van zijn satellieten heeft moeten aanpassen om een botsing te vermijden met een satelliet van SpaceX. Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX bracht in mei van dit jaar maar liefst 60 satellieten in de ruimte in het kader van het Starlink ruimteprogramma. Eén van deze satellieten, Starlink 44, stevende af op de Europese ADM-Aeolus aardobservatiesatelliet van ESA waardoor er plots een 'collision avoidance manoeuvre‘ moest worden uitgevoerd.
De Indiase premier Narendra Modi heeft op 27 maart 2019 bekend gemaakt dat het land met succes een anti-satellietwapen heeft uitgetest. Het wapen, een raket, vernietigde vanop de Dr. A P J Abdul Kalam Island lanceerbasis een satelliet die zich in een baan om de Aarde bevond, op een hoogte van 300 kilometer. Dit is de eerste keer dat India een anti-satellietwapen test. Volgens de premier is deze test een belangrijke doorbraak in het Indiase ruimteprogramma.
Waarnemers van ruimteafval en terugkerende satellieten zijn momenteel druk in de weer om te kunnen voorspellen wanneer een oude Soviet-ruimtesonde zal terugkeren in de atmosfeer van de Aarde. Zo is men er steeds meer zeker van dat in 2019 de Cosmos 482 ruimtesonde, die in 1972 werd gelanceerd, zal terugkeren naar de Aarde. Delen van deze oude satelliet zullen de terugkeer in de atmosfeer van de Aarde overleven waardoor de kans bestaat dat deze ergens op het aardoppervlak gaan neerstorten. Wanneer het stuk ruimteafval precies zal terugkeren, is momenteel onmogelijk te voorspellen. Cosmos 482 woog bij zijn lancering meer dan één ton en had normaal een zachte landing moeten maken op het oppervlak van Venus.
Het op 18 februari 2013 ontdekte object WT1190F zal op vrijdag 13 november 2015 omstreeks 07u20 Belgische tijd de atmosfeer van de Aarde binnendringen. Het object is een stuk ruimteafval dat wellicht grotendeels zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Doordat het object hol is en dunne wanden heeft, gaat het wellicht om een oude rakettrap.
Volgens de Amerikaanse luchtmacht (USAF) is op 3 februari 2015 een twintig jaar oude weersatelliet in een baan om de Aarde uit elkaar gespat. Hierdoor zouden nu meer dan veertig brokstukken aan ruimteafval extra rond de Aarde cirkelen. Hoe het komt dat deze satelliet uit elkaar is gespat, is nog onduidelijk.
De kans is heel groot dat aanstaande zondag, 16 februari 2014, een afgedankte militaire Sovjet-satelliet ongecontroleerd zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Het is niet uitgesloten dat hierbij bepaalde brokstukken op Aarde gaan neerkomen.
De Europese Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE) satelliet keert wellicht in de nacht van zondag 10 op maandag 11 november terug naar de Aarde. De missie van deze bijzondere kunstmaan is ten einde en de brandstof aan boord van het ruimtetuig is op. Hierdoor zal deze 1 200 kilogram zware satelliet ongecontroleerd terugkeren in de atmosfeer van de Aarde waar het grootste deel van de satelliet zal opbranden.
Er zijn sterke aanwijzingen dat een kleine Russische satelliet in een baan om de Aarde is gebotst met een stuk ruimtepuin afkomstig van een Chinese weersatelliet. De botsing zou hebben plaatsgevonden op 22 januari 2013. Het is echter nog niet duidelijk of de Russische satelliet enkel schade opliep of deze helemaal onbruikbaar is.
Het Amerikaanse leger, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en verschillende satellietoperatoren maken zich zorgen om een Russische Breeze M rakettrap die op 16 oktober 2012 is ontploft in een baan om de Aarde. De explosie van de rakettrap zorgde voor honderden kleine stukjes ruimteafval die een potentieel gevaar kunnen betekenen voor het internationaal ruimtestation ISS, wetenschappelijke en militaire satellieten.
Het grootste probleem waarmee ruimtevaartnaties de volgende jaren zullen geconfronteerd worden, is ongetwijfeld de problematiek rond ruimteafval. Volgens de laatste schattigen bevinden er zich meer dan een half miljoen onderdelen en brokstukken afkomstig van rakettrappen, satellieten of ruimtetuig rondom de Aarde die variëren in grootte van enkele centimeters tot enkele meters.
De Amerikaanse astronoom James V. Scotti ontdekt met het Spacewatch project van de University of Arizona de planetoïde 1997 XF11. Op 26 oktober 2028 zal deze planetoïde op een afstand van 930 000 kilometer van de Aarde vliegen. Dit is 2,4 maal de afstand van Aarde tot de Maan. Tijdens zijn scheervlucht langs de Aarde zal deze planetoïde een maximale helderheid bereiken van 8,2 waardoor deze zichtbaar zal zijn met een goede verrekijker.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.