Computersimulatie van een satelliet die opbrandt in de atmosfeer van de Aarde
Foto: AGI

De kans is heel groot dat aanstaande zondag, 16 februari 2014, een afgedankte militaire Sovjet-satelliet ongecontroleerd zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Het is niet uitgesloten dat hierbij bepaalde brokstukken op Aarde gaan neerkomen.

De satelliet, genaamd 'Kosmos 1220', is van het type 'Upravlenniye Sputnik Passivny' (US-P) en werd in 1980 in de ruimte gebracht door een Tsiklon-2 draagraket. Het ruimtetuig maakte deel uit van een reeks van militaire spionagesatellieten die in opdracht van de Sovjet-marine elektronische signalen op zee moesten onderscheppen. Alles samen werden er tussen 1974 en 1991 maar liefst 37 van dit type spionagesatellieten in de ruimte gebracht. De satellieten hadden een gewicht van ongeveer drie ton en werden in lage banen om de Aarde gebracht op een hoogte van ongeveer 420 kilometer. Volgens het Russische ministerie van defensie is de kans groot dat Kosmos 1220 op zondag 16 februari ongecontroleerd zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde en dat hierbij brokstukken op Aarde gaan neerkomen. Het exacte tijdstip en de exacte locatie van de impact zijn nog niet bekend. Volgens huidige gegevens, afkomstig van volgstations, zou de impact ergens boven de Stille Oceaan plaatsvinden. Doordat er onzekerheid bestaat over het exacte uur van de impact kunnen brokstukken van de afgedankte satelliet ook elders op Aarde neerkomen.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

34%

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken