maandag, 01 februari 2016 15:16

Satelliet met eerste European Data Relay System station gaat de ruimte in

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Lancering van de Eutelsat 9B satelliet Lancering van de Eutelsat 9B satelliet Foto: Roscosmos/ILS

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan is op vrijdag 29 januari 2016 een krachtige Proton raket gelanceerd met aan boord de Eutelsat 9B communicatiesatelliet. Deze satelliet zal onder andere gebruikt worden voor het supersnel doorsturen van data van aardobservatiesatellieten met behulp van laser-technologie.

De negentien verdiepingen hoge draagraket vertrok om 23u20 Belgische tijd vanop de legendarische lanceerbasis in de steppe van Kazachstan en zette de Europese communicatiesatelliet na een vlucht van negen uren succesvol uit in een tijdelijke elliptische baan waarvan het apogeum zich op een hoogte van 35 696 kilometer bevindt en het perigeum op een hoogte van 4 444 kilometer. De volgende dagen en weken zal de Eutelsat 9B satelliet zijn perigeum steeds hoger brengen tot de satelliet zich op eigen kracht tot in een geostationaire baan om de Aarde bevindt. Dit was de 92ste lancering van een Russische Proton draagraket dat werd uitgevoerd door het lanceerbedrijf International Launch Services (ILS). Onderaan dit artikel kan u de beelden van deze lancering bekijken!

De 5,1 ton zware Eutelsat 9B satelliet zal gebruikt worden voor twee doeleinden. Zo zal deze communicatiesatelliet de volgende vijftien jaar vooral ingezet worden voor toepassingen op vlak van satelliettelevisie in een gebied dat zich uitstrekt van Europa tot aan het Midden-Oosten. Hiervoor werd de satelliet uitgerust met 66 Ku-band transponders. Daarnaast werd de Eutelsat 9B satelliet ook uitgerust met het European Data Relay System (EDRS) dat ontwikkeld werd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en Airbus Defence & Space. EDRS is het meest ambitieuze telecommunicatieprogramma dat tot op heden werd ontwikkeld en wordt ook wel de ‘datasnelweg in de ruimte’ genoemd. Het nieuwe supersnelle communicatienetwerk maakt gebruik van laserverbindingen tussen satellieten voor het doorsturen van data en zal onder andere gebruikt worden om hulpoperaties bij natuurrampen, of grensbewaking efficiënter te doen verlopen. Vandaag de dag kan het soms uren duren eer beelden afkomstig van satellieten de Aarde hebben bereikt waardoor hulporganisaties op deze manier kostbare tijd verliezen. Naast de Eutelsat 9B satelliet zal er in 2017 nog een tweede communicatiesatelliet worden uitgerust met een EDRS-pakket waarna nog eens twee stations volgen zodat er een globale dekking is. Deze satellieten vormen uiteindelijk de knooppunten in een netwerk dat als een soort van internetsnelweg in de ruimte zal worden gebruikt. Het EDRS-station aan boord van Eutelsat 9B heeft een gewicht van vijftig kilogram en is niet veel groter dan een microgolfoven. Eens het EDRS-netwerk volledig is ontplooid, zal dit dagelijks tot 50 terabytes aan data vanuit de ruimte naar de Aarde kunnen doorsturen. Zo zullen in de toekomst de Europese aardobservatiesatellieten Sentinel 1 en 2 gebruik maken van het EDRS-netwerk om hun verkregen data terug te sturen naar de Aarde en wil men in 2018 ook het internationale ruimtestation ISS laten gebruik maken van dit supersnelle netwerk. De kostprijs van het nieuwe EDRS-netwerk bedraagt 500 miljoen euro waarvan 140 miljoen afkomstig is van Airbus Defence & Space.

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

In Kazachstan landt een kleine capsule met aan boord 55 gram aan bodemstalen die afkomstig zijn van de Luna 20 Maanlander. Loena 20 was de tweede van drie vluchten waarbij de Sovjet-Unie een bodemstalen van de Maan naar de Aarde brachten. Eénmaal geland op het oppervlak van de Maan stuurde de Loena 20 lander 55 gram aan bodemstalen terug naar de Aarde. De grondmonsters werden verkregen door middel van een uittrekbare grondboor waarna deze in een afgesloten capsule werden ondergebracht om vervolgens met een kleine raket terug naar de Aarde te brengen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 41

Messier 41
M41, of NGC 2287, is een heldere open sterrenhoop in het sterrenbeeld Canis Major (Grote Hond) die lijkt op M44 maar een heel stuk kleiner is. Nochtans wordt deze sterrenhoop…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken