Lancering van de Crew Dragon ruimtecapsule.
Foto: Kevin Dietsch/Getty Images

De bemanningsleden van NASA's SpaceX Crew-5 missie zijn in een baan om de aarde na hun lancering naar het internationale ruimtestation woensdagmiddag, vanaf lanceerplatform 39A op NASA's Kennedy Space Center in Florida. De internationale bemanning zal dienen als de vijfde commerciële rotatiemissie van het ruimtevaartagentschap met SpaceX aan boord van het ruimtelaboratorium. Een SpaceX Falcon 9 raket stuwde het Dragon Endurance ruimtevaartuig in een baan om de aarde met aan boord NASA astronauten Nicole Mann als missiecommandant, en Josh Cassada, piloot. De Japanse astronaut Koichi Wakata en de Russische kosmonaut Anna Kikina, ook aan boord van de Dragon, zullen dienen als missiespecialisten voor hun wetenschapsexpeditie in microzwaartekracht aan boord van het ruimtestation.

"Missies als Crew-5 zijn het bewijs dat we een gouden tijdperk van commerciële ruimteverkenning beleven. Het is een nieuw tijdperk dat wordt aangedreven door de geest van partnerschap, gevoed door wetenschappelijk vernuft en geïnspireerd door de zoektocht naar nieuwe ontdekkingen," zei NASA Administrator Bill Nelson. "Tijdens hun verblijf aan boord van het internationale ruimtestation zal Crew-5 meer dan 200 wetenschappelijke experimenten en technologiedemonstraties uitvoeren, waaronder studies over het printen van menselijke organen in de ruimte en een beter begrip van hartaandoeningen. Terwijl onze ogen naar boven gericht zijn op de hemel, mogen we nooit vergeten dat deze missies ook het leven hier op aarde zullen verbeteren."

Dit is de eerste ruimtevlucht voor Mann, Cassada en Kikina, en de vijfde voor Wakata. Dit is de zesde SpaceX-vlucht met NASA-astronauten - inclusief de Demo-2 testvlucht in 2020 naar het ruimtestation - als onderdeel van het Commercial Crew Program van het agentschap. Tijdens de vlucht van het Dragon ruimtevaartuig zal SpaceX vanuit zijn missiecontrolecentrum in Hawthorne, Californië, toezicht houden op een reeks automatische manoeuvres van het ruimtevaartuig, en NASA-teams zullen tijdens de vlucht toezicht houden op de activiteiten van het ruimtestation vanuit het missiecontrolecentrum in het Johnson Space Center in Houston. Dragon zal rond 16.57 uur donderdag 6 oktober autonoom aanmeren aan de ruimtehaven van de Harmony-module van het station. NASA Television, de NASA app en de website van het agentschap zullen live verslag doen van het aanmeren en het openen van het luik. NASA zal ook verslag doen van de ceremonie om de bemanning aan boord van de buitenpost te verwelkomen rond 20.15 uur.

Mann, Cassada, Wakata en Kikina voegen zich bij de Expeditie 68-bemanning van het ruimtestation, bestaande uit de NASA-astronauten Bob Hines, Kjell Lindgren, Frank Rubio en Jessica Watkins, de ESA-astronaut Samantha Cristoforetti en de Roscosmos-kosmonauten Sergey Prokopyev en Dmitri Petelin. Voor korte tijd zal het aantal bemanningsleden aan boord van het ruimtestation toenemen tot 11 personen, totdat Crew-4 astronauten Hines Lindgren, Watkins en Cristoforetti enkele dagen later naar de aarde terugkeren. Bemanning-5 zal enkele maanden aan boord van het ruimtestation doorbrengen met nieuw wetenschappelijk onderzoek op gebieden als cardiovasculaire gezondheid, bioprinting en vloeistofgedrag in microzwaartekracht om zich voor te bereiden op menselijke exploratie na een lage baan om de aarde en om het leven op aarde ten goede te komen.

"Het internationale ruimtestation ISS blijft een cruciale rol spelen om NASA en onze partners te helpen de unieke eigenschappen van de microzwaartekrachtomgeving te begrijpen en te maximaliseren," zei Kathryn Lueders, associate administrator voor NASA's Space Operations Mission Directorate in Washington. "Ik ben dankbaar voor de vele mensen die hebben gewerkt aan een veilige lancering van Crew-5, ondanks de recente orkaan, zodat de bemanning haar missie naar het ruimtelaboratorium kan vervullen." De Crew-5 missie zet NASA's inspanningen voort om het Amerikaanse leiderschap op het gebied van bemande ruimtevaart te behouden. Dankzij regelmatige rotatiemissies van commerciële bemanningen kan de NASA het belangrijke onderzoek en de technologische onderzoeken aan boord van het station voortzetten. Dit onderzoek komt de mensen op aarde ten goede en legt de basis voor toekomstige verkenningen door de Artemis-missies van het agentschap, waarbij astronauten naar de maan worden gestuurd ter voorbereiding op toekomstige expedities naar Mars.

Als gezagvoerder is Mann verantwoordelijk voor alle fasen van de vlucht, van lancering tot terugkeer, en zal ze dienen als boordwerktuigkundige van Expeditie 68. Dit wordt haar eerste ruimtevlucht sinds ze in 2013 astronaut werd. Mann is geboren in Petaluma, Californië, en zal de eerste inheemse vrouw van NASA in de ruimte zijn. Ze is kolonel bij het U.S. Marine Corps, en ze diende als testpiloot in de F/A-18 Hornet en Super Hornet. Cassada is de ruimtevaartpiloot en tweede in bevel voor de missie. Hij is verantwoordelijk voor de systemen en prestaties van het ruimtevaartuig. Aan boord van het station zal hij dienen als boordwerktuigkundige van Expeditie 68. Dit wordt zijn eerste vlucht sinds zijn selectie als astronaut in 2013. Cassada groeide op in White Bear Lake, Minnesota, en is natuurkundige en testpiloot bij de Amerikaanse marine.

Wakata zal zijn vijfde reis naar de ruimte maken en als missiespecialist zal hij nauw samenwerken met de commandant en de piloot om het ruimtevaartuig tijdens de dynamische lancerings- en terugkeerfasen van de vlucht te controleren. Eenmaal aan boord van het station zal hij dienen als boordwerktuigkundige voor Expeditie 68. Met de lancering van Crew-5 wordt Dragon het derde type ruimtevaartuig waarmee Wakata naar de ruimte vliegt. Kikina maakt haar eerste ruimtereis en zal als missiespecialist het ruimtevaartuig tijdens de dynamische lancerings- en terugkeerfasen van de vlucht monitoren. Ze wordt boordwerktuigkundige voor Expeditie 68.

Bron: NASA

Dit gebeurde vandaag in 1848

Het gebeurde toen

De Ierse astronoom Andrew Graham ontdekt vanop het Markree Observatory de planetoïde 9 Metis. Metis is een S-type planetoïde en zijn diameter varieert van 220 tot 130 kilometer. Het oppervlak bestaat voor ongeveer 30% tot 40% uit metaalhoudende olivijn en 60% tot 70% uit nikkel en ijzer. De planetoïde is genoemd naar de Griekse godin Metis, een van de vrouwen van de oppergod Zeus en de moeder van Pallas Athena.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken